Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN
Türkiye 12. Gida Kongresi
01 Kasım 2015, Pazar
Merhaba,
Tüm dünyada ve tüm bilim dallarındaki kongreler ve sempozyumlar, yeni tekniklerin uygulanması ve araştırma sonuçlarının ilgili meslek grupları arasında paylaşılması amaçlı yapılır. Kongre ve sempozyumlarda ilgili bilim insanları özellikle genç araştırıcılar daha deneyimli akademisyenlerle tanışırlar, varsa çalışmalarındaki sorunları tartışırlar. Uluslararası kongrelerde ise yabancı bilim insanları ile tanışarak kendilerine burs bulmaya çalışırlar.
Kongrelerin ticari boyutu ile poster/ sözlü bildiri tartışması da vardır. Bu konulara okuma önceliği çerçevesinde daha aşağıda değineceğim.
LabMedya Yıl 6; Sayı 32; Kasım-Aralık 2015 sayısının yayımlanmış olduğu bu tarihte Gıda Teknolojisi Derneği kayıtlarında olan yaklaşık 2800 meslektaşımıza gerek e-posta gerek basılı materyal olarak kongre duyurusunu ilettik. Meslektaşlarımızdan kasıt üniversitelerin gıda mühendisliği, süt teknolojisi, beslenme ve diyetetik, veteriner gıda hijyeni, meslek yüksek okulları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri ve bakanlık teşkilatının diğer birimleri, diğer kamu kuruluşları ve erişebildiğimiz şekli ile gıda sanayisi.
LabMedya'da yayımlanan bu yazı ile eksik kalan iletişimi sağlayacağımızı düşünüyoruz.
Kuşkusuz kayıtlarımızda var olan bu iletişim adreslerinde; kimi e-posta adresleri zaman içinde geçerliğini yitiriyor, kimi meslektaşlarımız PTT adresleri değişiyor, kimi meslektaşlarımızın akademik unvanı yükseliyor. Ve en fazla kayıt eksikliği olduğunu tahmin ettiğimiz şekli ile; pırıl pırıl gençlerimiz yeni akademik birimlerde görev alıyor.
Gıda Teknolojisi Derneği adres kayıtları yukarıda da belirtildiği gibi yaklaşık 2800 kadardır. Ancak tüm ilgililerin sayısının çok daha fazla olduğu açıktır.
Daha önceki kongrelerimizde olduğu gibi bu kongrede de olabildiğince duyuru yapmaya çalıştık ancak halen ulaşamadığımız adresler olduğu açıktır.
Lütfen kendi adres defterinizde gıda ile uzaktan yakından ilgili tüm meslektaşlarımıza http://gidakongresi2016.org adresini tanıtın/ hatırlatın. Kayıtlar sadece elektronik ortamda yapılmaktadır ve başka bir duyuru olmayacaktır.
Kongrelerle ilgili 2. konu poster ve sözlü bildiri seçeneğidir. Poster aslında birinci sınıf teknik bildiridir. Çok özel bir araştırma sonucu sadece konu ile ilgili uzmanlar tarafından poster sunuşu sırasında tartışılır. Sözlü bildiriler ise salondaki dinleyicilerin en az yarısından çoğuna hitap edecek nitelikte olmalıdır. Çok özel araştırma sonuçları sözlü bildiri olarak verilmemelidir. Bununla beraber; Gıda Teknolojisi Derneği tarafından yaptığımız 2 uluslararası ve 11 ulusal kongrede bu kurala mutlak uyduk mu? Hayır, ama olabildiğince uyduk. İzleyen Türkiye 12. Gıda Kongresi (05-07 Ekim 2016) ve Uluslararası 3. Gıda Kongresi (07-09 Kasım Kapodakya)'nde de yine olabildiğince uyacağız.
Son olarak kongrelerdeki kayıt ücretlerinden bahsetmeye çalışacağım. Kongre turizmi bütün dünyada giderek ciddi bir ticari iş olmaya başladı. Uluslararası kongrelerde kayıt ücretleri genel olarak 500€ ve daha üzerindeki fiyatlarla başlıyor. Uluslararası dernekler kongreye talip olunduğunda [gelirin yarısını alırım] diyor. Kongre organizasyonuna destek veren şirket, [kalan gelirin yarısını da ben alırım] şeklinde pazarlığa giriyor. Sonuçta ilgili derneğin para kazanması için kayıt ücretlerinin olabildiğince makul yüksek olması ve sponsor desteği gereklidir.
Pek çok üniversite ulusal/ uluslararası kongrelerdeki yüksek katılım ücretlerini ödüyor. Kimileri sözlü/ poster bildiri uygulamasına göre yol ve konaklama için de belirli bir katkı sağlıyor.
Gıda Teknolojisi Derneği olarak ulusal kongrelerimizden bir kâr beklentimiz yok. Sıfır reklam ve hatta TÜBİTAK desteği olmasa bile kongre maliyetini hesaplıyoruz, buna göre bir katılım ücreti belirliyoruz. Ama uluslararası kongrelerimizde 3-5 € kâr ediyoruz. Bu kâr da GIDA dergisinin basılı olarak devamı için kullanılıyor.
Tüm kongrelerimizden en büyük kârı geç katılım ücretinden sağlıyoruz. Türkiye 12. Gıda Kongresinde erken ve normal kayıt ücretlerini kaçırırsanız GIDA Derneğine o kadar maddi destek vermiş olursunuz. Bu koşulda biz biraz yoruluyoruz ama dernek para kazanıyor. Geç kayıtlarınız sevgi ve teşekkürlerimizle karşılanmaktadır.
Sevgiyle ve dostlukla kalın.
Kadir Halkman
[Gıda Teknolojisi Derneği Ynt. Krl. Bşk.]