Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN
Bir Kongre ve bir Kitap
Merhaba,
Korkarım, 21-23 Ekim 2020 tarihlerinde Çanakkale’de yapacağımız Türkiye 13. Gıda Kongresinin meslektaşlarımıza duyurulmasında hedefime ulaşamadım. Farklı iletişim kanallarını kullanarak kongreyi duyurmaya çalıştık ve hâlâ çalışıyoruz. Kongreye https://gidakongresi2020.org/ adresinden erişilebilir.
Uzunca bir süreden beri Gıda Teknolojisi Derneği olarak düzenlediğimiz kongrelerimizde uyguladığımız kurallar bu kongrede de geçerli: Kongre kayıt süresini uzatmayacağız. 01 Mart 2020 tarihine kadar gönderilen bildiriler erken kayıt tarifesinden yararlanır. Web sayfasında bildiri gönderme kuralları açık bir şekilde gösterilmiştir.
Kongreler, prensip olarak ilgili meslektaşların buluşma yeridir. Buna göre kongrelerde sunulan tüm sözlü ve poster bildirilerin sadece özetlerinin kongre bildiri özetleri kitabında yayımlanması yeterlidir. Devamında kongreye katılamamış meslektaşlar, bildirideki sorumlu yazar ile yazışarak ilerleme sağlarlar. Buna rağmen akademik yükseltmelerde, kongre katılım teşvikleri ve üniversitelerdeki akademik teşvik uygulamasında pek çok kural değişti ve bana göre gerekli olmasa da kongrelerde sunulan bildirilerin tam metin olarak yayımlanması avantaj haline getirildi. “Büyüklerimizin bir bildiği vardır” diyerek kongrede sunulacak bildirilere tam metin yayımlama olanağı tanıdık. Kuşkusuz isteyen meslektaşlarımız sadece özet bildiri ile de katılabilirler.
İkinci olarak, editörü olduğum Gıda Mikrobiyolojisi kitabı yayımlandı. www.mikrobiyoloji.org adresinden şifresiz ve ücretsiz pdf dosya olarak indirilebilir, önceden izin alınmaksızın ve sınırsızca her türlü fotokopi, dijital baskı vb. şekilde basılabilir ve pdf dosya ilgililere dağıtılabilir. İsteyen kendi kişisel bilgisayarına yükler ve kitaptan sadece bu şekilde yararlanır, isteyen makul bir kırtasiyecide baskı alabilir. Kitap kapağının pdf dosyasını da mikrobiyoloji.org sayfasına koyduk. Dijital olarak matbaada çok kolaylıkla bastırılabiliyor.
Bu kitaptan ben dâhil yazarlar maddi gelir sağlamadı. İşin başında tüm yazarlara kitabın açık arşiv olarak şifresiz ve ücretsiz olarak kullanıma sunulacağı çok açık bir şekilde belirtildi ve tüm yazarlar, bu uygulamayı sevgiyle benimsedi. Açık arşivde ücretsiz olarak dağıtıma sunulan kitaptan zaten bir gelir elde edilemez. Kimi meslektaşlarım, bu uygulamayı eleştirdi emeğin karşılığının mutlaka alınması gerektiğinde ısrarcı oldu. Aslında tüm yazarlar, emeklerinin karşılığını aldı: Hepimiz bu şekilde çok ama çok mutlu olduk. Bu da bizim akademik ve mutluluk tarzımız.
Sevgiyle,