Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN
ICFT3
Ne zaman köşe yazarı oldum ben de anlamadım. Geçen 49 sayı içinde sadece teknik yazılar da yazmışım, gıda güvenliği konularına da girmişim. Özellikle süt ve yoğurt ile beslenme konularındaki yazılarım bazen çok beğenildi, bazen de sanayinin ağzı ile konuştuğum iddia edildi ve bu şekilde eleştirildim. Hiç dert değil, yazılarımın tümünün arkasındayım. Bir yazıyı herkes beğenirse zaten bir terslik var demektir.
Nice 50 sayılara LabMedya…
Yazının başlığı ICFT3. Bu, bizim kısaltmamız. Açılımı: 3rd International Congress on Food Technology. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ile Gıda Teknolojisi Derneği olarak beraberce 10-12 Ekim 2018 tarihleri arasında Nevşehir’de gerçekleştirdik. Bu serinin ilk kongresini 2010 yılında Antalya’da ve ikincisini 2014 yılında Kuşadası’nda yapmıştık. Ben Kadir Halkman, dernek başkanı olma sıfatı ile yine kongre başkanı idim.
Bu kongrede öncekilere göre biraz daha az katılım oldu ama yine de dünyanın dört yanından önemli kişiler oradaydı. Brezilya, Bulgaristan, Hollanda, İngiltere, İran, İspanya, İtalya, Japonya, Malezya, Tayland ve Yunanistan’dan katılan yabancı uzmanlar kongremize renk kattı, Türk uzmanlar ile bilgi paylaşımında bulundu. Yerli ve yabancı öğrenciler, bu uzmanlarla kendi çalışmaları hakkında tartışma fırsatı buldu.
Kapadokya’ya daha önce gelmiş ve gelmemiş tüm katılımcılar için sosyal turlar düzenledik, Uçhisar’daki geleneksel atölyelerde çömlek yapmayı deneyenlerden tutun da, balon turuna katılanlar bile oldu. Önceki kongrelerimizde olduğu gibi lisans öğrencilerine olabildiğince destek verdik.
Parasal açıdan beklediğimiz geliri elde edemedik. Bunun başlıca nedeni katılımın beklediğimizden daha az olması idi. Malum, Türkler bu gibi konularda en son günü bekler. Bildiri kayıt aşamasında da böyle olmuştu. Kayıt ödemesi için son günü beklerken döviz fiyatları fırladı gitti ve euro üzerinden yapılan kayıtların ödenmesinde bazı meslektaşlarımız ödeme güçlüğü nedeniyle bildirilerini geri çekmek zorunda kaldı. Yerli katılımcılar için bir başka olumsuzluk ise bildiri özeti ve tam metin basımında oldu. Akademik değerlendirme ölçütlerine göre ICFT3, uluslararası katılımlı bir kongredir ve bu gibi kongrelerde hep bildiri özeti basılır. Kongre katılımcıları sundukları bildiri özeti ile akademik yükseltme için puan alırlar (idi). 2018 yılı başında alınan bir karar ile puan almak için bildiri tam metni basılmış olması gerektiği ilan edildi. Oysa kongrelerin amacı konu üzerindeki bilim insanlarını bir araya getirmektir.
Yabancı katılımın beklenenin altında olması ise yaşadığımız coğrafya ile doğrudan ilişkili olsa gerek. Yine de 19 yabancı ve 208 Türk olmak üzere 227 katılımcı ile kongreyi tamamladık. Daha fazla katılım olup gelirimiz artsaydı, daha fazla öğrencimize destek olurduk.
Yorulduk mu? Tabi ki evet! Hem de çok yorulduk. Ama kongre sonrasında iki akşam deliksiz uyuduk ve yorgunluk adına bir şeyimiz kalmadı. Benim tüm fiziksel ve ruhsal yorgunluğum 11 Ekim 2018 yani kongrenin en yoğun olduğu gün öğle saatinde bitti. “Bu fotoğrafta gördüklerimiz, kim” diye soracak olursanız, öğrencilerim.
17 Eylül 1998 ile 07 Mayıs 2018 tarihleri arasındaki yaklaşık 20 yılda benimle doktora yapan dokuz öğrencimin yedisi. Bunların beşi üniversitede akademisyen…
Bu fotoğrafı çektirdikten sonra bende yorgunluk kalır mı?
Sevgiyle,