Psikoloji
CBT'nin Japonya'da Gençler Üzerindeki Etkisi
Kognitif-Davranış Terapileri (KDT), son on yılda giderek daha popüler hale gelmiştir. Evlilik sorunlarından yeme bozukluklarına, anksiyete bozukluklarından depresyona kadar çeşitli sorunları tedavi etmek için kullanılan bu psikolojik tedavi, dünya genelinde klinik uzmanlar tarafından benimsenmiştir. CBT, Batı ülkelerinde geliştirilmiş olmasına rağmen, Batı dışındaki ülkelerde hala yeterince benimsenmemiş bir yaklaşımdır.
Yeni bir derleme makalesinde, araştırmacılar Batı'dan kültürel olarak farklı olan Japonya'daki gençler için en popüler CBT programlarını incelediler. Araştırmacılar, bu programları literatür taraması yoluyla belirledikten sonra, bu programların Japonya'da nasıl uygulandığını anlamak için programların yazarlarıyla görüşmeler yaptılar. Makale, 27 Temmuz 2023 tarihinde Clinical Child and Family Psychology Review dergisinde yayımlandı ve Doshisha Üniversitesi'nden Shin-ichi Ishikawa, Kohei Matsubara ile Japan Society for the Promotion of Science ve Kwansei Gakuin Üniversitesi'nden Kohei Kishida gibi isimlerin katkılarıyla hazırlandı.
"Çünkü CBT Batı kültürlerinde geliştirildi, klinik psikologlar bunun Japon gençleri için uygun olmayabileceğini yanlış bir şekilde varsayarlar. Ancak bulgularımız, Japonya'daki anksiyete ve depresyonlu gençler için CBT'nin etkinliğine dair önemli bir araştırma kanıtı olduğunu göstermektedir," diyor makalenin baş yazarı Prof. Ishikawa. Ayrıca, son iki on yılda Japon gençleri için CBT üzerine yayınlanan araştırma sayısında önemli bir artış bulmuşlardır.
Batı dışındaki psikologlar CBT'yi benimlediklerinde karşılaştıkları temel zorluklardan biri, içeriğinin Batı kültürüne uygun olmaması olabilir. Ancak bu makalenin yazarları, Japonya'daki en popüler CBT programlarının hastaların daha iyi uyum sağlaması için kültürel uyarlamalardan geçirildiğini bulmuşlardır. Kültürel uyarlama, program adlarını, kısaltmaları, görselleri ve karakterleri kültüre uygun hale getirmeyi içerir. Örneğin, çalışmada incelenen dört baskın CBT programının hepsi, içeriği hastalar için daha yakın hale getirmek için "Manga" olarak bilinen Japon çizgi romanlarını içermiştir. Ayrıca, Japon gençleri için CBT programlarını ve protokollerini ayarlamaya yardımcı olan birkaç kültürel uyarlama stratejisi bulunmaktadır. Bu stratejiler, psikososyal müdahalelere yönelik kullanıcı odaklı tasarım (UCD) prensibine dayanmaktadır ve Japonya'daki psikologların CBT programlarını başarılı bir şekilde uygulamalarını kolaylaştırmıştır.
Makale, Japon gençleri arasında CBT programlarının etkili olmasını sağlayan birkaç faktörü listelemektedir. İlk olarak, yapılandırılmış ancak esnek oturumların kullanılması gençlerin öğrenimini artırmaya yardımcı olmuştur. İkincisi, psikologların dikkatli seçimi ve yüksek kaliteli eğitim/danışmanlık, programların iyi bir şekilde uygulandığı ve tedavinin etkili olduğu anlamına gelmiştir. Üçüncüsü, klinik ortamlarda çalışan mevcut zaman çerçevelerini ve personeli korumak, CBT hizmetlerini genişletmeye yardımcı olmuştur. Prof. Ishikawa'ya göre, "Bu bulgular, CBT'nin Japonya'da değil, aynı zamanda kanıta dayalı psikoterapilerin yaygınlaşmadığı diğer ülkelerde de gençler için yayılmasını teşvik edebilir."
CBT programlarının ayrıca Japonya'da anksiyete ve depresyon gibi ruh sağlığı sorunları ile eğitimsel engeller arasında bir bağlantı olduğu ve bu nedenle CBT'nin Japon öğrencilerin eğitim başarısını artırmada önemli bir rol oynayabileceği uzun vadeli etkileri bulunmaktadır. Prof. Ishikawa, "Gelecek beş ila on yıl boyunca gençlerdeki eğitimsel sorunlar ötesinde ruh sağlığı sorunları hakkında kamuoyunu eğitmeye ve özellikle CBT gibi kanıta dayalı psikoterapileri teşvik etmeye devam etmemiz gerekiyor" diyor.
CBT hareketi, toplumsal damgayı kırmaya ve zihinsel sağlık sorunlarıyla başa çıkmaya çalışan gençlere, ailelerine ve ebeveynlerine destek sağlar. Bu makale, insanların yaşamlarını en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olmak için daha fazla kültürel olarak adapte edilmiş CBT araştırması yapılması yönünde güçlü argümanlar sunmaktadır.
Kaynak: eurekalert-org