Psikoloji
Somnifobi (Uyku Korkusu)
Somnifobiniz varsa, uykuyu düşündüğünüzde veya uykuyla karşılaştığınızda anksiyete tepkiniz üzerinde çok az kontrolünüz vardır.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetişkinlerin yaklaşık %9,1’i geçtiğimiz yıl belirli bir fobiye sahip olmuş ve %12,5’i hayatlarının bir noktasında bunu deneyimlemiştir. Ancak, somnifobiyi fobi olarak yaşayan kişilerin tam sayısı bilinmemektedir. Somnifobiniz varsa, uyku konusunda kaygılı hissedebilir ve bundan kaçınmaya çalışabilirsiniz. Uzmanlar somnifobinin nedenini tam olarak anlamasa da, fobiyi tedavi etmek ve daha az kaygıyla yaşamanıza yardımcı olmak için etkili, kanıta dayalı terapiler mevcuttur.
Somnifobi Belirtileri
Somnifobi ile yaşamak, sıklıkla düşüncelerinizi meşgul eden, uyumaya dair ezici bir korkuyu içerir. Sürekli uykuyu düşünebilir ve uyku vakti gelmeden çok önce endişelenebilirsiniz.
Somnifobi ayrıca davranışlarınızı değiştirmenize de yol açabilir. Uyumayı erteleyebilir veya uyku vaktinde ışıkları veya televizyon programını açık bırakmak gibi dikkat dağıtıcı şeyler kullanabilirsiniz. Ayrıca kaygı ve panik belirtileri yaşamak da yaygındır.
İşte olası belirtilerden bazıları :
- Uykudan mantıksız korku
- Kas gerginliği veya sinirlilik
- Ağır terleme
- Titreme veya seğirme
- Nefes almada zorluk veya nefes darlığı
- Çarpıntı veya yarışan kalp
- Mide bulantısı, mide bulantısı veya ishal
- Kaygı ve panik ataklar
- Huzursuzluk veya sinirlilik
- Baş ağrısı ve yorgunluk
Nedenler
Uzmanlar, somnifobi de dahil olmak üzere belirli fobilere neyin sebep olduğundan emin değiller. Bazı uzmanlar genetik bir bileşen olabileceğini tahmin ederken, diğerleri travmatik deneyimlerin temel sebep olduğunu söyledi.
Örneğin, birçok çalışma travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ile somnifobi arasında bir bağlantı bulmuştur . Araştırmacılar, TSSB’de yaygın olan kabusların uyku korkusuna yol açabileceğini öne sürüyor. Başka bir olası neden, TSSB’si olan kişilerin uyku sırasında aşırı uyanık kalamaması ve uykudayken ölme veya başka bir tehlike korkusunun kaygı yaratabilmesi olabilir.
Uzmanlar somnifobiye neyin sebep olduğunu kesin olarak bilmiyorlar ve bu durumun herkeste farklı olması muhtemel.
Risk Faktörleri
Belirli bir fobisi olan bir aile üyeniz varsa, sizde de bir fobi geliştirme riski artar. Bazı araştırmalar, başka bir kişinin fobik tepkisine maruz kalmanın, bu korkuyu içselleştirmeyi de öğretebileceğini öne sürüyor. Somnifobi geliştiren kişilerin hepsinde fobi risk faktörleri bulunmaz.
Tanı
Belirli fobiler, sağlık uzmanlarının zihinsel sağlık durumlarını teşhis etmek için kullandıkları Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM-5) adlı kılavuzda listelenmiştir . Kılavuza göre, belirli bir fobisi olan kişilerde, kaygı tepkisine veya tetikleyiciden kaçınmaya neden olan aşırı bir korku vardır ; bu durumda uyku.
Fobi olarak sınıflandırılabilmeniz için belirtilerinizin aşağıdaki ölçütleri karşılaması gerekir :
- İşlevselliğinizi sınırlayın
- En az altı ay boyunca devam etmiş olması
- Başka bir ruhsal bozukluktan kaynaklanmamalıdır
Somnifobiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, tanı için lisanslı bir ruh sağlığı uzmanı gibi sağlık uzmanınızla görüşmek isteyebilirsiniz. Muhtemelen korkunuz, ne kadar zamandır yaşadığınız, ne kadar yoğun olduğu ve sizi nasıl etkilediği hakkında sorular soracaklardır.
Somnifobi Tedavileri
Somnifobi psikoterapi ile tedavi edilir. Kullanılabilecek farklı terapi türlerine daha yakından bakalım :
- Maruz bırakma terapisi : Birçok fobi, maruz bırakma terapisi veya maruz bırakma ve tepki önleme terapisi (ERP terapisi) ile tedavi edilir. Bu, terapistinizin desteğiyle, güvenli bir ortamda korkunuzu tetikleyen şeye kademeli olarak maruz kalmanızı içerir. Bu genellikle fobileri tedavi etmek için altın standart olarak kabul edilir. Araştırmalar, %90’a kadar başarılı olduğunu göstermektedir.
- Bilişsel davranışçı terapi (BDT) : Bu yaklaşım, korkunuza katkıda bulunan olumsuz düşünceleri tanımayı öğrenmeyi içerir. Bu düşünceleri fark ettiğinizde, onları değiştirmek için stratejiler kullanabilirsiniz. Terapistiniz size bu stratejileri öğretecek ve korkunuza katkıda bulunan zararlı davranışları değiştirmenize yardımcı olacaktır. BDT, maruz bırakma terapisiyle birlikte kullanılabilir.
- Sanal gerçeklik : Terapistler, toplantı alanınızdan ayrılmadan korkularınızla yüzleşmenize yardımcı olmak için teknolojiyi kullanabilir. Sanal gerçeklik, bir tür maruz kalma terapisidir ve özellikle belirli fobiler için faydalı olabilir. Bazı araştırmalar, bu terapinin bilişsel terapi kadar etkili olduğunu ve sonuçları iyileştirebileceğini öne sürüyor.
- Farkındalık terapisi : Farkındalık temelli stres azaltma (MBSR), duygularınızı yönetme şeklinizi iyileştirerek stresi ve kaygıyı azaltmayı amaçlayan bir CBT temelli terapidir. Terapistiniz, şimdiki ana dikkat etmeyi öğrenmenize yardımcı olacaktır. Araştırmalar, farkındalık terapisinin duygusal tepkileri ve olumsuz düşünceleri azaltabileceğini göstermektedir.
Sağlık uzmanınız tedavinizi tamamlamak için antidepresanlar ve kaygı giderici ilaçlar gibi ilaçlar da yazabilir, ancak ilaçlar tek başına belirli fobilerin tedavisinde nadiren başarılı olur.
Somnifobi Nasıl Önlenir
Somnifobiyi önlemenin bir yolu yoktur, ancak semptomlarınızı yönetmeyi öğrenmenize yardımcı olacak oldukça etkili bir terapi alabilirsiniz. Lisanslı bir terapist, korkularınızın düşüncelerinizi ve davranışlarınızı tüketmesini önlemeye yardımcı olabilecek başa çıkma stratejileri öğretebilir.
Ruhsal sağlık sorunları için terapi gören çoğu insan bir yıldan kısa bir sürede kendini daha iyi hissetmeye başlar ve semptomlarını daha iyi yönetebilir. Bir araştırma, terapi gören insanların yarısının sadece sekiz seanstan sonra daha iyi hissettiğini ve insanların %75’inin altı aydan sonra daha iyi hissettiğini buldu.
Özgül fobiler, özellikle maruz bırakma terapisi kullanılarak daha da tedavi edilebilir olabilir.
Tedavi zaman alabilir ve anında rahatlama hissetmeyebilirsiniz. Terapistinizle bir bağ hissetmiyorsanız veya tedavinin sizin için işe yaramadığını düşünüyorsanız, yeni bir ruh sağlığı uzmanı bulabilirsiniz. Benzersiz ihtiyaçlarınızı anlayan birini bulmadan önce birkaç terapistle görüşmeniz gerekebilir.
Yazar: Bassma Bouanani