Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN
Bir Kongrenin Ardından; 2’nd International Congress on Food Technology
01 Kasım 2014, Cumartesi
Merhaba,
Çok açık olarak itiraf etmek gerekiyorsa bu kongrenin böylesi yüksek dış katılım ve başarı ile gerçekleşeceğini ben de beklemiyordum. Özellikle Avrupa, ABD ve Kanada’dan gelen yabancı konuklarımız da aynı konuyu vurguladılar. Hatta daha da ileri gidip “sınırlarında savaş olan bir ülkeye gitmek konusunda son ana kadar kararsız kaldıklarını, ancak geldikleri için çok akıllı bir karar verdiklerini” söylediler. Kongrelerin başarısı son gün sabah ilk oturuma katılan sayısı ile değerlendiriliyor imiş. Her 2 salon da tıka basa dolu idi. Yani bu değerlendirme açısı ile bakıldığında çok başarılı idik.
Toplam 37 farklı ülkeden konuklarımız oldu. ABD: 8; Almanya: 1; Bangladeş: 2; Belçika: 3; Bosna-Hersek; 1; Brezilya: 1; Cezayir: 1; Çin: 1; Ekvator: 2; Fas: 1; Finlandiya: 2; Fransa: 1; Güney Kore: 3; Gürcistan: 2; Irak: 1; İngiltere: 1; İran: 9; İspanya: 2; İsviçre: 1; Japonya: 3; Kanada: 2; Kazakistan: 1; Kuveyt: 1; Litvanya: 4; Macaristan: 10; Malezya: 8; Nijerya 1; Pakistan: 1; Polonya: 6; Sırbistan: 8; Slovakya: 2; Suudi Arabistan: 1; Şili: 1; Tunus: 1; Ukrayna: 3; Ürdün: 2 ve Yunanistan: 5. 194 Türk katılımcı ile kongreye toplam katılımcı sayısı 297 oldu.
Kongre öncesi yapılan Gıda Mikrobiyolojisi Kursuna 58 kişi katıldı. Bunlardan 26 adedi sadece kurs için otele giriş-çıkış yaptılar. Diğer 32 kişi kongre katılımcısı idi.
Kongre öncesi 361 yaka kartı bastırdık. Kongre sırasında yeni yaka kartlarını elle yazdık. Buradan çıkan sonuç: “geleceğiz, paramızı kayıt masasında ödeyeceğiz” deyip kongreye gelmeyenler oldu. Kayıt parasını ödediği halde kongreye gelemeyenler de oldu. Devamında 7 Nijeryalıdan sadece 1 adedi vize alabildi. Bu şekilde toplam 29 kişi kongreye gelmedi/ gelemedi.
Gıda Mühendisleri Odası’nın düzenlediği 8. Gıda Mühendisliği Kongresinde sözlü bildiri veren TÜBİTAK-TOVAG Yürütme Komitesi Sekreteri Sn. Prof. Dr. Cengiz Sancak, projeler için bir son başvuru tarihi olduğunu ve gönderilen projelerin çok büyük bir çoğunluğunun son başvuru tarihlerinden 1-2 gün önce ve son gün gönderildiğinden yakınmış idi. Bizim ulusal kongrelerde de hep böyle olur. Bu kongrede de Türklerden, beklenildiği gibi bildiri özeti gönderim süresi kapandıktan sonra da bildiri özeti göndermek isteyenler oldu. Ancak, Ortadoğu ülkelerine ilaveten Yakındoğu, Kafkaslar, Orta ve hatta Batı Avrupa ülkelerinden de poster/ sözlü bildiri talepleri geldi. Elimizden geldiğince tüm talepleri kabul etmeye çalıştık ancak doğal olarak kabul edemediklerimiz de oldu. Bu kongrede şunu açıkça öğrendim: Son güne bırakmak sadece Türklere özgü bir davranış şekli değil. Ya ben yeni öğrendim, ya da “ve/ veya” denilen şekli ile Avrupa ülkeleri vatandaşları dâhil son güne bırakmak giderek alışkanlık oluyor.
Antalya’da Akdeniz Üniversitesi ile 3-6 Kasım 2014 tarihlerinde ortaklaşa yaptığımız 1st International Congress on Food Technology etkinliğimizde; ilk uluslararası kongre yapmanın acemiliği ile pek çok hata yaptık. Katılımcılara bu hatalar en az düzeyde yansıdı. Bu kongrede hiç mi hata yapmadık? Tabi ki yaptık. Ancak daha az hata yaptık ve katılımcılara daha az yansıdı. Sonraki kongrelerde daha da az hata yapacağız.
Antalya kongremizde, sadece yabancı uzmanların kongreye katılımı için çok para harcadık. Amacımız sadece genç Türk araştırıcıların yabancı uzmanlar ile kahve aralarında, kahvaltı ve yemeklerde, barda, havuz başında ilişki kurup kendilerine burs sağlamaları idi. Bize yapılan geri dönüşlere göre sadece 1 genç Türk araştırıcı bu fırsatı yakalamış.
Bu kongrede taktik değiştirdik. Yabancı uzmanlar için daha az para ödedik ama sanayiden almayı planladığımız destek ile maddi geliri olmayan en az 25 Yüksek Lisans ve Doktora öğrencisine burs vereceğimizi duyurduk. Başvuru sadece 20 oldu ve tüm başvuruları kabul ettik. İkinci aşamada lisans öğrencilerine burs çağrısı yaptık. Sadece Abant İzzet Baysal Üniversitesin’den 3 öğrenci başvurdu. Bu şekilde toplam 23 öğrenciye burs vermiş olduk ama sanayiden almış olduğumuz burs desteği 19’da kaldı. Bir diğer deyiş ile 4 öğrencinin bursunu GIDA Teknolojisi Derneği üstlendi. Bana göre çok iyi yaptık. Şimdi geri dönüşleri bekliyoruz.
*Burs verdiğimiz ve tümü kongre görevlisi olarak atanan 23 öğrencinin pırıl pırıl gözleri ve bu kongre organizasyonun bir parçası olmanın kendilerine sağladığı sorumluluk duygusu ve deneyimi, GIDA Teknolojisi Derneği olarak birincil görevlerimiz arasındadır.
*Bazı yabancı konuklarımız kongre sonrasında Türkiye’nin tam olarak tadını çıkardılar. Pamukkale, İzmir, İstanbul ve Kapadokya’da turlara katıldılar, para harcayarak ülke ekonomisine 3-5 €’dan daha fazla katkıda bulundular. Daha önemli olarak çektikleri fotoğrafları ve Türkiye ilgili olumlu deneyimlerini sosyal iletişim sitelerinde paylaştılar. Ülkemizin turizm potansiyeline katkıda bulundular. Bu, GIDA Teknolojisi Derneği birincil amacı dâhilinde değilse de katkıda bulunduğumuz için mutluyuz/ gururluyuz.
Bu kongre için ben ve ekibimde bulunan tüm çalışma arkadaşlarım çok çaba harcadık. Çabalarımızın manevi karşılığını tam olarak aldık. Sonuçta beklediğimizden çok daha fazla iyi iş başardık.
Tüm çalışma arkadaşlarıma, kongreyi destekleyen tüm sponsorlarımıza ve katılımcılarıma içtenlikle teşekkür ediyorum. Tüm başarı çalışma arkadaşlarıma aittir, tüm aksamaları tek başıma üstleniyorum. Kongre otelindeki yemekleri beğenmeyenlerin olacağını zaten işin başında bekliyor idik.
Kongre web sayfamızda ve facebook adresimizde çok yakın tarihte tüm bildiri özetleri, izin verildiği ölçüde sözlü sunum slaytları, fotoğraflar, video kayıtları yayınlanacaktır.
2018 Kasım 3rd International Congress on Food Technology etkinliği için Kapadokya’yı kurşun kalem ile kayda alın lütfen.
Sevgiyle ve dostlukla kalın,
Etiketler#bir#kongrenin#ardından#2 nd#ınternational#congress#food#technology
Toplam Görüntülenme 7558