Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN
1. Uluslararası Gıda Teknolojisi Kongresi Sonuç Raporu
Gıda Teknolojisi Derneği ve Akdeniz Üniversitesi tarafından ortaklaşa olarak düzenlenen ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından desteklenen “1st International Food Congress on Food Technology” etkinliği, 03-06 Kasım 2010 tarihleri arasında Antalya’da Limak Atlantis Oteli salonlarında gerçekleştirilmiştir.
Toplam 17 oturumda 64 sözlü, 5 oturumda 471 poster bildiri programlanmış iken, 61 sözlü bildiri (%95,3) ve 448 poster bildiri (%95,1) fiilen sunulmuştur. Bu sözlü ve poster sunularda toplam 1112 araştırıcının ismi, kongre bildiri özetleri kitabında ve bu kitabın elektronik ortamda hazırlanan CD’sinde geçmiştir.
Kongreye ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Cezayir, Danimarka, Fas, Finlandiya, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Japonya, Kazakistan, Kore, Letonya, Libya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Malezya, Mısır, Nijerya, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Sri Lanka, Tayland, Tayvan, Tunus, Türkiye, Ürdün ve Yunanistan olmak üzere 41 farklı ülkeden 482 araştırıcı katılmıştır. Kayıt yaptırdığı halde kongreye gelemeyenlerin sayısı bu toplama dâhil değildir.
Başlangıçta çok daha fazla sayıda katılım başvurusu olmakla beraber, 29 adedi bilimsel kurul tarafından kabul edilmeme, 68 adedi yazar tarafından geri çekilme ve 101 adedi geri çekildiği kabul edilme (yazarlar tarafından gerekli ilerlemenin sağlanmaması) nedenleri ile toplam 198 bildiri, kongre programında yer almamıştır.
Kongre çerçevesinde önceden ilan edildiği şekilde TÜBİTAK-BİDEB tarafından 5 genç araştırıcıya destek verilmiştir.
Yine önceden ilan edildiği şekli ile katılımcılara verilen kongre çantası içinde bildiri özetleri kitabı (547 s), program kitapçığı ile bu bildiri özetlerini içeren CD verilmiştir. Kongre çantasına ayrıca sponsorlar tarafından sağlanan kalem ve defterler de koyulmuştur. 02 Kasım 2010 tarihinde hoş geldiniz kokteyli ile 04 Kasım 2010 tarihinde gala yemeği de programlandığı şekli ile yürütülmüştür. Kongre sonrasında 05 Kasım 2010 tarihinde Antalya Müzesi ve Kale içi ile 06 Kasım 2010 tüm gün Side, Aspendos ve Perge turları özellikle yabancı katılımcılar tarafından ilgi çekmiştir.
Kongre boyunca, bilimsel düzenleme kurulu üyeleri ile davetli konuşmacılardan oluşan 47 bilim adamı, giderleri kongre bütçesinden karşılanmak üzere otelde ağırlanmışlardır. Kongreye fiili katılımın çok yüksek olmasının asıl nedenlerinden birisi de budur. Böylece genç araştırıcılar, uluslararası platformda saygın bir yere sahip yerli ve özellikle yabancı bilim adamları ile ilişkiler kurmuş, kendi araştırmalarındaki sorunları paylaşmış ve yurt dışındaki araştırma burslarından yararlanmak üzere görüşmeler yapmışlardır. Bu anlamda, kongre tam olarak hedefine ulaşmıştır.
Devamında, günün en son oturumlarında dahi her 2 kongre salonunda da en az 50’şer dinleyici olması kongrenin bilimsel tarafının çok yüksek olduğunu kanıtlamaktadır. Nitekim kongre sonrasında sözlü sunularının pdf ortamında kongre web sayfasında yayınlanmasına 4 yabancı ve 1 yerli bilim adamı izin vermemiş, gerekçe olarak da kongrede sunulan bildirideki araştırma sonuçlarının henüz yayınlanmamış olmasını göstermişlerdir. Bu gibi sunular doğal olarak salonlarda yerli ve yabancı katılımcı sayısının yüksek olmasını sağlamıştır.
Kongre ile ilgili en önemli gelişmelerden birisi de “The International Union of Food Science and Technology” (IUFoST) Önceki Başkanı Prof. Walter SPIESS’in kongreye katılımıdır. Açılış konuşmasında IUFoST hakkında kısaca bilgi veren Dr. SPIESS, dönüşünde IUFoST Başkanlığına Türkiye’yi ve kongreyi öven bir rapor yazmış ve bölgesel nitelikte uluslararası gıda kongresi yapılması için Türkiye’nin öneminden açıkça bahsetmiştir. Buna bağlı olarak Gıda Teknolojisi Derneği, IUFoST ile birlikte bir kongre düzenlemek için çalışmalara başlamıştır.
Bu vesile ile kongrede emeği geçen tüm meslektaşlarıma içtenlikle teşekkür ediyorum.