Beslenme
Neden üzüm yemeliyiz?
Üzüm üzerine yeni bir çalışma yapan California Üniversitesi’nden Dr. Zhaoping Li’ye göre en çok tüketilen meyvelerden biri üzüm. Dr. Li’nin söylediğine göre üzüm; sadece katehinler, proantosiyanidinler, antosiyaninler, lökoantosiyanidin, kuersetin, kemferol, stilbeneler, ellajik asit ve hidroksisinamatlar gibi çeşitli fitokimyasallar içermekle kalmaz aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır. Üzüm, üzüm özü veya üzümden elde edilen üzüm fenolik bileşiklerinin antioksidan, antibakteriyel ve antiviral etkileri önceden de bilinmektedir.
Dr. Li, “Sekiz haftalık beslenme şekli, kuru üzüm tüketiminin aterojenik bir beslenme şekline (%0,5 kolesterol) sahip tavşanlarda karaciğer fonksiyonunu ve damar sertliği oluşumunu iyileştirdiği bulundu. Yakın zamanda fareler üzerinde yapılan bir çalışmadaysa sofralık üzüm tüketiminin yağlanmayı azaltabileceği ve hepatik steatoz (karaciğer yağlanması) belirtilerini iyileştirebileceği bulgularına ulaşılmıştı. Dahası bağırsak mikrobiyomunda iyileştirme etkisi ile ilişkisi olduğunu gösterdi” dedi.
Araştırmacılar, sağlıklı yetişkinlerde günlük tam üzüm tozu tüketiminin, sağlıklı bireylerde iki porsiyon California sofralık üzüme eş değer, bağırsak mikrobiyomu ve kolesterol/safra asidi metabolizması üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçladılar. Çalışma, düşük polifenollü bir diyete 4 haftalık bir alıştırma süreci içeriyordu. Bu süreç devam ederken 4 hafta boyunca 46gr üzüm tozu tüketimini içeriyordu. Dört haftalık üzüm tüketiminden sonra, tür çeşitliliğini ölçmek için yaygın olarak kullanılan bir araç olan Shannon indeksi ile ölçüldü. Sonuç olarak mikrobiyal çeşitlilikte bir artış görüldü. Artan yararlı bakteriler arasında, glikoz ve lipid metabolizmasının yanı sıra bağırsak astarının bütünlüğü üzerindeki yararlı etkisi olan bir bakteri “Akkermansia” vardı. Ayrıca toplam kolesterol dahil %6,1 ve LDL kolesterolde %5,9 olmak üzere düşüş gözlemlendi. Kolesterol ile bağlantılı olan safra asitleri %40,9 oranında azalmıştır.
Üzümlerin bağırsak bakterileri üzerinde faydalı bir etkisi olduğunu bulduk, bu harika bir haber, çünkü sağlıklı bir bağırsak sağlık için kritik öneme sahip.
Bu çalışma, kolesterolü düşürülmüş üzümlerin kalp sağlığına faydalarını pekiştirirken bilgimizi de derinleştiriyor. Böylelikle üzümün sağlığa olan faydalarının kapsamını da genişletmiş oluyor.