Beslenme
Slow Food - Yavaş Beslenme
Öğle arasının gelip geçtiğini bir anda fark ettiğiniz zamanlarınız mutlaka olmuştur. Böyle zamanlarda aniden gelen açlık hissini bastırmanın en pratik yöntemi olarak fast food yemekler imdadımıza yetişiyor. O anı kurtaran ve beş dakika gibi kısa bir sürede açlık hissini yok eden bu gıdaların uzun vadede pek de iyi sonuçlar doğurmadığını hepimiz biliyoruz. Peki bu noktada neler yapılabilir?
Slow Food (Yavaş Beslenme) Nedir?
Slow food, adından da anlaşıldığı gibi aslında birçoğumuzun sık sık tükettiği fast food’un zıttıdır. Yemeği yavaş yemeyi destekleyen bu akımın en çok öne çıkan özelliği ise yemekte tüketilen malzemelerin bulunduğunuz bölgeye ait olması. Yani bu hareketin temelinde bulunduğunuz coğrafyanın ürünlerini kullanmak yatıyor. Her bölgenin kendine has özelliklerini ve üretimini destekleyen bu akım yenilen yemeğin içindeki ürünlerin nerden geldiğini, bu yemeğin hikayesini veya ürünün faydalarını bilmemiz gerektiğini savunuyor.
Slow Food Hareketi Nasıl Ortaya Çıktı?
Slow food, aslında çok yeni bir akım değil. 40 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Slow food hareketi, 1982 yılında Roma’nın Piazza di Spagna meydanında McDonalds’ın açılmasına tepki olarak doğuyor. Carlo Petrini liderliğinde bir grup, McDonalds’ı İtalyan makarnası fırlatarak protesto ediyor. Bu protestonun en büyük sebebi ise Sanayi Devrimi sonrasında hayatın hızlanması ve yeme alışkanlıklarının bilinçsiz bir hale gelmesi. Dünya, hızlı bir yaşama doğru evrilirken yavaşlamanın ve yerele değer vermenin gerekliliğini savunan grup “İyi, temiz ve adil gıda” sloganını benimsiyor. Hareketin sembolü ise yavaşlığı ile bilinen salyangoz oluyor. Bu akım her ne kadar İtalya’da doğmuş olsa da dünyanın her yerinde hızlı yaşam ve hızlı yaşamın getirdiği birçok sorunla yüzleşen insanlar tarafından destek buluyor ve günümüzde de çalışmalarını sürdürüyor.
Slow Food ve Sürdürülebilirlik İlişkisi
Doğa, kusursuz işliyor ve kendi içinde muazzam bir dengesi bulunuyor. Hem dünyada hem de ülkemizde farklı bölgelerde birbirinden değerli ve faydalı bitki türleri yetişiyor. Dünyanın her yerinde etkili olan slow food akımı, o bölgelere ve yörelere ait biyo çeşitliliği korumayı ve tohum bankaları oluşturarak üretimi gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. Permakültür (Sürdürülebilir Tarım) yöntemiyle uzun yıllar boyunca aynı ürünler genetik haritalarında herhangi bir değişiklik olmadan gelecek nesillere aktarılabiliyor. Üretimin desteklenmesi hem doğanın dengesinin korunması hem de sağlıklı yaşam için büyük önem taşıyor. Slow food akımı, yavaş yemek kadar yerel ürünlerin tüketilmesini de destekliyor. Sürdürülebilirliğin çok konuşulduğu ve global şirketlerin, markaların sürdürülebilirlik adına çalışmalar yaptığı günümüzde hem sağlıklı olmak hem de bulunduğunuz bölgedeki üretimi desteklemek için slow food hareketi önemli bir noktada fayda sağlıyor.
Tüketicileri fast food ürünlerin tüketimi konusunda eğiten ve fast food zararları ile ilgili bilinçlenmelerini sağlayan slow food hareketi bu sayede farkındalığı yüksek ve bulunduğu bölgede yerel üretimi destekleyen insanların çoğalmasını amaçlıyor. Böylece organik çiftliklerin çoğalması da sağlanıyor.
Tarımda ilaç kullanımına karşı olan hareket, böcek ilaçlarının kullanılmaması için de mücadele ediyor ve üretimde tamamen doğal ve sürdürülebilir bir sistemi savunuyor.
Sürdürülebilirlik, sağlıklı yaşam ve yerel üretimin desteklenmesi öne çıkan amaçlar olsa da slow food, tat konusunda da çalışmalar yapıyor. Doğal ve kendi bölgesinde yetişen yiyeceklerin üstün tatlarını ön plana çıkaran hareket, organik besinler tüketme alışkanlığını daha fazla kişiye kazandırmayı hedefliyor.
Karbon ayak izimizi düşürmek için enerji tüketimine dikkat etmek, yeşil enerji kullanmak ya da alternatif ulaşım yöntemleri tercih etmek kadar yeme alışkanlıklarımızı gözden geçirmek de önem taşıyor. Sadece bir haftalık yemek listenizi gözden geçirin ve bu yemekler yerine sağlıklı ve sürdürülebilir gıdalar tercih ettiğinizi düşünün. Bu bakış açısı dahi farkındalığınızı yepyeni bir noktaya taşıma konusunda size yeni bir ufuk açmaya yardımcı olabilir.