Beslenme
Beslenme Tercihleri İle Beyin Sağlığı Arasındaki İlişki
Birleşik Krallık Biyobankasından 181.990 katılımcıdan oluşan geniş bir örneklemin diyet seçimleri analiz edildi ve bilişsel işlevler, kandaki metabolik biyobelirteçler, beyin görüntüleme ve genetik dahil olmak üzere bir dizi fiziksel değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu değerlendirmeler, beslenme ve genel refah arasındaki ilişkiye dair yeni bilgiler ortaya çıkarmıştır. Her katılımcının yiyecek tercihleri, ekibin 10 gruba (alkol, meyve ve et gibi) kategorize ettiği çevrimiçi bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Makine öğrenimi adı verilen bir tür yapay zeka, araştırmacıların büyük veri kümesini analiz etmesine yardımcı olmuştur.
Dengeli bir beslenme, daha az çeşitlilik gösteren bir diyete sahip olanlarla karşılaştırıldığında daha iyi zihinsel sağlık, üstün bilişsel işlevler ve beyinde zekayla bağlantılı daha yüksek miktarda gri madde ile ilişkilendirilmiştir. Çalışma aynı zamanda, özellikle lezzetli fakat besin açısından yetersiz gıdalara alışkın olan bireyler için, kademeli beslenme değişikliklerinin gerekliliğini de vurgulamıştır. Zamanla şeker ve yağ alımını yavaş yavaş azaltarak bireyler kendilerini doğal olarak daha sağlıklı yiyecek seçimlerine yönelirken bulabilmektedirler.
Bilim adamları, genetik faktörlerin diyet ve beyin sağlığı arasındaki ilişkiye de katkıda bulunabileceğine inanıyor ve genetik yatkınlıkların ile yaşam tarzı seçimlerinin bir kombinasyonunun refahı nasıl şekillendirdiğini göstermektedir. Warwick Üniversitesi'nden baş yazarı Profesör Jianfeng Feng, ‘Erken yaşlardan itibaren sağlıklı ve dengeli bir diyet geliştirmek, sağlıklı büyüme için çok önemlidir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin gelişimini teşvik etmek için hem aileler hem de okullar çeşitli besleyici yemekler sunmalı ve onların fiziksel ve zihinsel sağlıklarını destekleyen bir ortam geliştirmelidir.’ diyerek sağlıklı gıda tercihlerini yaşamın erken dönemlerinde oluşturmanın önemini vurgulamıştır.
Araştırmanın daha geniş sonuçlarına değinen Prof Feng, ‘Diyet seçimleri sosyoekonomik durumdan etkilenebileceğinden, bu durumun bireylerin sağlıklı ve dengeli bir beslenme profili benimsemesini engellememesini sağlamak çok önemlidir. Uygun fiyatlı besleyici gıda politikalarının uygulanması, hükümetlerin genel halkı bilinçli ve daha sağlıklı beslenme seçimleri yapma konusunda güçlendirmesi ve böylece genel halk sağlığının desteklenmesi açısından önemlidir.’ diyerek erişilebilir ve uygun fiyatlı sağlıklı beslenme seçeneklerini teşvik etmede kamu politikasının rolünü vurgulamıştır.
Bassma BOUANANI
Kaynak: https://warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/?newsItem=8a1785d88f0a7498018f0f3c47ce31cd