Beslenme
Hamileyken fast food yemek bebeğin hayatını tehlikeye atıyor
Cambridge Üniversitesi ve Şili Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, fareler üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmalarda yeni yan etkiler keşfetti.
Yapılan araştırma, fast food yemek ile şeker oranı yüksek olan içecekleri tüketmenin, kadın sağlığını anında etkilediğini gözler önüne serdi. Öyle ki yüksek yağlı yiyecekler ve yüksek şekerli içeceklerle doyurulan farelerin, süt üretim oranları ciddi anlamda düşmüştü. Bu da yavru farelerin ölümüne yol açıyordu. Ancak tehlike, bundan ibaret değildi.
Araştırmacılar, en detaylı sonuçlara ulaşmak için fareleri kategorilere ayırdılar. Bu kategorizasyon kapsamında, bazı farelere hamilelikten önce, bazılarına hamilelik sırasında, bazılarına ise doğumdan sonra özel bir diyet uygulandı. Fast food tüketimini taklit eden bu özel diyet, tehlikenin boyutunu gözler önüne sermeye yetti. Öyle ki hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında fast food tüketen farelerin, rahimlerindeki plesentanın oluşumu bile farklıydı. Bu farklılık, ölü yavru sayısının artmasına neden oluyordu.
Yapılan araştırmaya göre çok kısa süreliğine bile fast food diyetine maruz kalmak, sağlığı olumsuz etkiliyor. Çünkü fast food, başta karaciğer olmak üzere vücudun hemen her bölümüne olumsuz etki yapıyor; bu da sağlıksız bir anne ile sağlıksız bir yavruya neden oluyordu. Peki bu durumda ne yapılması gerekiyor? Gelin şimdi de araştırmayı gerçekleştiren uzmanların yorumlarına bakalım.
Araştırmayla ilgili açıklamalarda bulunan Profesör Sferruzzi-Perri, bu noktada yapılması gereken tek şeyin eğitim olduğunu söylüyor. Bilim insanına göre kadınlar, hamilelikten yıllar önce fast foodun vücutlarına ve yavrularıne etkileri ile ilgili eğitilmeliler. Aksi takdirde hem çocuğun hem de annenin sağlığı bozulabilir ve bunun ölümcül sonuçları olabilir...
Makale: “Obesogenic diet in mice compromises maternal metabolic physiology and lactation ability leading to reductions in neonatal viability” by Samantha C. Lean, Alejandro A. Candia, Edina Gulacsi, Giselle C. L. Lee and Amanda N. Sferruzzi-Perri, 26 July 2022, Acta Physiologica.
DOI: 10.1111/apha.13861