Beslenme
Sabah kahvenizin bilimsel destekli 4 faydası
Pek çok insanın sabahları içmek istediği ilk şey olan kahve, gerçekten de yorgunluğunuzu ve uykunuzu üzerinizden atmak için yeterli mi? Bilime göre bunun cevabı kocaman bir “evet!” Kahve sadece sizi uyanık tutmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuza önemli bir destek de sağlar. Peki, o sabah kahvesi size ne gibi faydalar sağlayabilir?
Kahve bazı kanser risklerini azaltabilir
Bazılarının düşündüğünün aksine, kahvenin kanserojen içerdiğine dair bir kanıt yok. Tüm araştırmalar aslında tam tersi bir görüşe işaret etmektedir: Kahve kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Hem kahvede bulunan yüksek polifenol seviyesi hem de kafeinin kendisi kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir. Kahve ayrıca safra üretimini uyarır ve östrojen seviyelerini düşürerek kanser riskini azaltır.
Kahve anti-depresan olabilir
Depresyon zayıflatıcı ve tedavisi çok zor bir hastalık olabilir. Beyin hücrelerinin iltihabının rol oynadığı düşünülse de depresyonun nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Kahvedeki polifenoller, iltihabı tetikleyen oksidatif stresi azaltan antioksidanlar gibi davranırlar. Araştırmalar, günde bir fincan kahvenin bile belirtileri iyileştirdiğini göstermektedir.
Kahve Tip 2 Diyabet riskini azaltır
Kahve tüketiminin az bilinen bir başka faydası da tip 2 diyabet geliştirme olasılığının azalmasıdır. Araştırmalar, tek bir fincan kahvenin bile tip 2 diyabet olma şansınızı yaklaşık %8 oranında azaltabileceğini ve daha fazla kahve tüketildiğinde bu oranın %30'a kadar çıkabildiğini gösteriyor. Bu faydanı aslında glikoz metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olan magnezyum ve polifenollerden geldiği düşünülmektedir.
Kahve Parkinson hastalığı geliştirme riskini düşürüyor
Araştırmalar, kafeinli kahve tüketiminin yaşamın ilerleyen dönemlerinde Parkinson hastalığı riskini önemli ölçüde azaltabileceğini de göstermektedir. Parkinson'un birincil nedeni düşük dopamin seviyesidir. Kahve, beyinde bu hormonu üreten hücreleri koruyarak hastalığın gelişmesini önlemeye yardımcı olur. Öte yandan bu korumadan kafein sorumludur, bu nedenle kafeinsiz kahve aynı faydaları sağlamaz.
Kahveden en fazla yararı sağlamak için günde yaklaşık 3-5 bardak orta miktarda içmekten gelir (orta miktardan kastımız bardak ölçüsüdür). Bununla birlikte ne olur ne olmaz doktorunuza da bunu danışmanız sizin için çok önemlidir, çünkü herkesin metabolizması veya bedeni aynı değildir. Bu sebeple sağlığınızı bozmayacak kadar kahve içmek için bir doktora başvurmak her zaman daha güvenlidir.
Makaleler:
1. Coffee: Lowers Risk of Liver and Endometrial Cancers, The American Institute for Cancer Research. aicr.org/cancer-prevention/food-facts/coffee/
2. “Sweetened Beverages, Coffee, and Tea and Depression Risk among Older US Adults” by Xuguang Guo, Yikyung Park, Neal D. Freedman, Rashmi Sinha, Albert R. Hollenbeck, Aaron Blair and Honglei Chen, 17 April 2014, PLOS ONE.
DOI: 10.1371/journal.pone.0094715
3. “Caffeinated and Decaffeinated Coffee Consumption and Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and a Dose-Response Meta-analysis” by Ming Ding, Shilpa N. Bhupathiraju, Mu Chen, Rob M. van Dam and Frank B. Hu, 11 January 2014, Diabetes Care.
DOI: 10.2337/dc13-1203
4. “Caffeine Exposure and the Risk of Parkinson’s Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies” João Costa, Nuno Lunet, Catarina Santos, João Santos and António Vaz-Carneiro, 14 April 2010, Journal of Alzheimer’s Disease.