Araştırma
Yapraklı Beslenme Maymunların Dik Duruşunu Etkilemiş Olabilir!
Science dergisinde yayınlanan ilk yeni çalışma, Afrika'nın açık ormanlık alanlarındaki yaşamın ve yapraklı beslenmenin, maymunların dik yapısını etkilemiş olabileceğini öne sürüyor.
Antropologlar uzun zamandır maymunların ormanlardan meyve toplamak için dik bir gövde geliştirdiklerine inanıyorlardı çünkü en sevdikleri ürünlerden bazıları ağaçların ince kenarlarında yetişiyordu. Büyük maymunların ağırlıklarını gövdeden çıkan dallara dağıtmaları ve ardından meyveyi kapmak için elleriyle yukarı uzanmaları gerekirdi. Bir maymun dik duruyorsa, elleri ve ayaklarıyla dalları daha iyi kavrayabildiği için bu görevi gerçekleştirmek daha kolaydır. Bir maymunun sırtı yataysa, eller ve ayaklar genellikle vücudun altındadır ve bu da ağacın küçük dallarına doğru dışarı doğru hareket etmeyi zorlaştırır.
Bununla birlikte, Morotopithecus adı verilen 21 milyon yıllık fosilleşmiş bir maymunun kullanıldığı yeni araştırma, ilk maymunların aslında mevsimlik bir ormanlık alanda, kırık ağaç örtüsü ve açık çimenlik alanlarda yaprakları yediğini öne sürüyor. Ekip, kapalı gölgelik ormanlardaki meyvelerin değil, bu manzaranın muhtemelen maymunun dik yapısını harekete geçirdiğine inanıyor.
“Beklenti şuydu: Dik sırtlı bir maymunumuz var. Ormanlarda yaşıyor olmalı ve meyve yiyor olmalı. Ancak giderek daha fazla bilgi elde edildikçe, bulduğumuz ilk şaşırtıcı şey maymunun yaprak yemesiydi. İkinci sürpriz ise ormanlık alanlarda yaşıyor olmasıydı” dedi.
Her iki makale de Doğu Afrika Nezlesi ve Hominoid Evrimi Araştırması projesi (REACHE) adı verilen uluslararası paleontologların işbirliğinden ortaya çıktı . MacLatchy'nin çalışması, Doğu Uganda'da Moroto bölgesi adı verilen 21 milyon yıllık bir bölgeye odaklandı. Ekip burada tek bir kaya katmanında fosil buldu. Bu katmanda diğer memelilerin fosilleri ve bitki yaşamına dair kanıtlar bulundu ve bu çizgiler, Morotopithecus'un ortamını yeniden yaratmak için kullanıldı.
Yine Science dergisinde yayınlanan tamamlayıcı bir makalede, başka bir ekip, erken Miyosen dönemindeki Moroto bölgesi de dahil olmak üzere, Afrika genelinde dokuz fosil maymun bölgesini yeniden inşa etmek için çevresel vekilleri kullandı. Vekiller, çimenlerin aslında daha önce belirlenen 7 ila 10 milyon yıl yerine 21 milyon yıl önce tüm bölgede bulunduğunu ortaya çıkardı.
Ekip daha sonra bu arazideki bitkilerin "su sıkıntısı" yaşadığını, bunun da mevsimsel yağmur ve kuraklık dönemlerinde yaşadıkları anlamına geldiğini buldu. Bu değişimler, maymunların hayatta kalabilmek için meyveden başka bir şeye güvenmek zorunda kalacağı anlamına geliyor. Bu bulgular, Morotopithecus'un muhtemelen çalılar ve ağaçlardan oluşan kırık gölgelik ormanlarla noktalanan açık bir ormanlık alanda yaşadığını gösteriyor.
"İlk kez, bu otların yaygın olduğunu gösteriyoruz ve açık mevsimlik ormanlık ekosistemlerin bu genel bağlamı, farklı maymun soylarının nasıl evrimleştiği de dahil olmak üzere ve özellikle bizim durumumuzda, farklı memeli soylarının evrimini şekillendirmede bütünleyici rol oynadı." "Çalışmanın ortak yazarı ve Michigan Üniversitesi'nden biyolojik antropolog John Kingston bir açıklamada şunları söyledi.
“Her iki çalışmadaki dokuz alan, ekibin erken Miyosen döneminde 23 milyon ila 16 milyon yıl önce bu manzaraların neye benzediğine dair daha iyi bir bölgesel resim geliştirmesine yetecek kadar büyük bir alan olan doğu ekvator Afrika'sına dağılmış durumda . Bu dönemde bölgeyi oluşturan Doğu Afrika Çatlağı'nın topoğrafyasında büyük bir değişiklik yaşandı. Dünya parçalanırken yaşanan bu çalkantı, bölgesel iklimin ve bitki örtüsünün oluşmasına neden oldu.”
Kaynak: sciencedaily-com