Araştırma
Saç Dökülmesine Karşı Tarçından Elde Edilen Bir Tedavi Bulundu
Günümüzde, saç restorasyon tedavileri ya cerrahi (saç ekimi) ya da ameliyatsız (ilaçlı) yöntemlerle sınırlıdır. Bu nedenle, yeni bir saç dökülmesi tedavisi bulmak bazı araştırmacıların listelerinde anlaşılır bir şekilde üst sıralarda yer almaktadır. Japonya'daki Yokohama Ulusal Üniversitesi'nden araştırmacılar tarçının aranan yeni tedavi olduğunu umut etmektedir. Daha önce, 'aşk hormonu' olarak adlandırılan oksitosinin, saç oluşumunda, büyümesinde ve döngüsünde önemli rol oynayan dermal papilla hücrelerindeki genleri düzenleyerek saç büyümesini desteklediğini bulmuşlardır. Ancak oksitosinin saç büyüme yolunu aktive edecek şekilde deri yoluyla uygulanmasındaki sorun, oksitosinin nispeten büyük bir molekül olması ve dolayısıyla emiliminin engellenmesidir.
Tarçının, cilt yaşlanmasını önleyici etkileri de dahil olmak üzere geniş kapsamlı sağlık yararlarına sahip olduğu bilinmekte ve yakın zamanda oksitosin reseptörleri üzerindeki etkisi sayesinde cilt elastikiyetini arttırdığı keşfedilmiştir. Kozmetiklerde yaygın olarak kullanılan ve Çin tarçınından (Cinnamomum cassia) elde edilen sinnamik asit, oksitosinin moleküler ağırlığından çok küçüktür. Araştırmacılar, sinamik asidin oksitosin ve saç büyümesiyle ilişkili genlerin ekspresyonu (ifadesi) üzerindeki etkilerini değerlendirmişlerdir. Oksitosinin saç büyümesi üzerindeki 1,3 kat artışa neden olan etkisiyle karşılaştırıldığında, sinamik asit 1,25 kat benzer bir artış göstermiştir.
Yokohama Ulusal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde doçent ve çalışmanın baş yazarı Tatsuto Kageyama, ‘Saç büyümesini teşvik eden özelliklere sahip spesifik bir bileşen olarak sinnamik asidin tanımlanması, saç büyüme ürünlerinin etkinliğini arttırma konusunda büyük umut vaat etmektedir. Ayrıca, oksitosin sinyallemesinin aracılık ettiği saç büyümesini tetikleyen etkilerin mekanizmasına ilişkin yeni anlayış, saç bakımı bilimi için yeni bilgiler sağlayacak ve ilaç keşfi alanında oksitosin reseptör ekspresyonunu hedef alan yeni ilaçların araştırılmasını hızlandırmaya yardımcı olacaktır." diyerek Scientific Reports dergisinde yayınlanan bu çalışmanın önemini vurgulamıştır.
Daha sonraki araştırmalar, sinamik asidin deri yoluyla uygulanmasının etkinliğini, gerekli dozajı ve herhangi bir yan etki yaratıp yaratmadığını belirlemek için fareler üzerinde yapılan deneylere odaklanacaktır. Bununla birlikte, evde kendi testlerini yapmak isteyenler için sinamik asit ayrıca turunçgiller, üzüm, kakao, ıspanak, kereviz ve brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, kara lahana ve şalgam gibi brassica sebzelerinde de bulunabilmektedir.
Kaynakça:
Bassma BOUANANI