Araştırma
Sabertooth Kaplanları, Mırlarlar mı Yoksa Kükrerler mi?
Kuzey Carolina State Üniversitesi'nden yapılan yeni bir araştırma, sabertooth kaplanlarının hangi sesi çıkardığı konusuna odaklandı: güçlü bir kükreme mi, yoksa boğuk bir mırlama mı? Araştırma, sesin çıkışının bazı küçük kemiklerin şekline bağlı olduğunu ortaya koyuyor.
Günümüz kedileri iki büyük gruba ayrılır: "büyük kediler" olarak adlandırdığımız kükreyen aslanlar, kaplanlar ve jaguarlar; ve "küçük kediler" olarak adlandırdığımız sincaplar, puma, ocelot ve ev kedileri gibi mırlayan türler.
NC State Üniversitesi Biyolojik Bilimler Profesörü ve araştırmanın baş yazarı Adam Hartstone-Rose, "Evrim açısından bakıldığında, sabertoothlar diğer modern gruplardan önce kedi ailesinden ayrıldılar," diyor. "Bu da aslanlar ve ev kedileri ile sabertoothların daha yakın akraba olduğunu gösteriyor."
Araştırma, sesin çıkışının kemiklerden ziyade larinks ve boğazdaki yumuşak dokular tarafından kontrol edildiğini belirtiyor. Ancak araştırmacılar, sesin çıkışını sağlamada rol oynayan hiyoid kemiklerinin - kükreyen ve mırlayan kediler arasında boyut ve sayı bakımından farklı olduğunu fark etti.
Araştırmacılar, aslanlar, kaplanlar, leoparlar ve jaguarlar gibi dört tür kükreyen kedinin; puma, çita, karakal, serval ve ocelot gibi beş tür mırlayan kedinin hiyoid yapılarını inceledi. Bu veriler, ünlü sabertooth kaplanı Smilodon fatalis'in 105 hiyoid kemiğiyle karşılaştırıldı.
Araştırmacılara göre, farklı ses çıkarmada rol oynayacak olan eksik kemikler (epihiyoid kemikler), bu kemiklere en yakın olanların şekillerinin iki grupta farklı olması gerektiğini düşündürürdü. Ancak bu kemikler, mırlayan veya kükreyen kedilere ait olduklarında şekil açısından oldukça benzerdi.
Araştırmacılar, sesin çıkışına daha yakın olan kemiklerde daha fazla şekil varyasyonu olduğunu keşfetti. Bu, sesin çıkışında hiyoid yapının rolü varsa, alt kemiklerin üst kemiklere göre daha önemli olduğunu gösterir. Bu nedenle, mırlayan kedilerin kemikleri gibi şekillenen bu önemli hiyoid kemikler, sabertooth kaplanlarının kükremek yerine mırlamış olabileceğini gösterir.
Hartstone-Rose, "Eğer sesin çıkışı, hiyoid kemiklerinin sayısına bağlıysa, o zaman sabertoothlar kükremiş olabilir. Eğer şekle bağlıysa, mırlamış olabilirler. Sabertoothlar her iki grupta da ortak özellikler taşıdığı için, tamamen farklı bir ses çıkış şekli bile olabilir" diyor.
Deutsch, "Büyük olasılıkla, hiyoid kemiklerinin boyutu sesin tonunda rol oynar," diyor. "Smilodon, en büyük modern kediler kadar büyük olmasa da, hiyoid kemikleri yaşayan akrabalarının hiyoid kemiklerinden önemli ölçüde daha büyük. Bu nedenle, en büyük kaplanlar ve aslanlardan daha derin bir sese sahip olmuş olabilirler."
Bu araştırma, "Morphology" dergisinde yayınlandı ve NC State Üniversitesi Lisansüstü Araştırmalar Ofisi tarafından desteklendi. Araştırmada, NC State Üniversitesi'nden biyoloji profesörü Brian Langerhans ve eski NC State Üniversitesi lisans öğrencisi Deanna Flores da katkı sağladı.
Kaynak: eurekalert