Gıda
Laboratuvar ortamında üretilen en büyük biftek
MeaTech 3D, bugüne kadar laboratuvar ortamında 104 gr ağırlığında bir biftek üreterek dünyanın en büyük etini elde etti.
İsrail merkezli MeaTech 3D, esas olarak gerçek yağ ve kas hücrelerinden oluşan 104 gramlık (3.67 ons) işlenmiş bir bifteğin biyo-baskısını yapmayı başardı. Şirket, herhangi bir soya veya bezelye proteini kullanılmadan gerçek, canlı kas ve yağ dokularından oluşan en büyük işlenmiş bifteği üretti. Biftek, bir inekten alınan doku örneğinden elde edilen kas ve yağ hücrelerinden oluşuyor. Doku örneği, 3 boyutlu yazıcıya yerleştirilen biyo-mürekkeplere eklenerek kuluçka makinesine konuldu. Burada da kas ve yağ hücreleri elde edildi.
Sağdan sola: MeaTech'in CEO'su Sharon Fima, MeaTech'in kurucu ortağı ve CEO yardımcısı Omri Schanin
MeaTech 3D CEO'su Sharon Fima ürünlerinin, biyobaskı teknolojisiyle et üretiminde önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Fima, domuz ve tavuk eti için de çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Sentetik et sektöründen adı açıklanmayan bir kişi Fima ve Kell'e katılmıyor. Üç boyutlu yazıcıyla biyo-baskı yönteminin sektörde halihazırda yaygın olduğunu belirten gözlemci, MeaTech 3D'nin teknolojisinin sentetik ette maliyeti düşürüp düşüremeyeceğinin henüz ortaya konulmadığını ifade etti.
Geçmişte yine bir İsrailli şirket olan Aleph Farms, Aralık 2018'de 3 boyutlu yazıcı kullanarak laboratuvar ortamında üretilen ilk eti elde etmişti.
Kell, sentetik et sektöründeki yarışın sürdüğünü, ancak bu yenilikleri erişilebilir kılmak için milyarlarca dolar yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.