Gıda
Soframızın Yeni Lezzeti: Böcekler
Böcekleri sürdürülebilir bir gıda kaynağı olarak kullanmanın, yüksek besin içerikleri de dahil olmak üzere birçok yararlı yönü vardır. Yağların ve proteinlerin yanı sıra böcekler de mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Böcekler daha yüksek gıda dönüştürme verimliliğine sahiptir ve daha düşük sera gazı emisyonları üretirken, geleneksel hayvancılıktaki omurgalı benzerleriyle karşılaştırıldığında daha az suya ve toprağa ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle böceklerin tüketimi çevreye, gıda ve beslenme güvenliğine, şimdiki ve gelecek nesiller için sağlıklı bir yaşama olumlu katkıda bulunmaktadır.
Yenilebilir böceklerin besin değerleri, aynı tür kategorisinde bile metamorfik aşamalarına, habitatlarına ve beslenmelerine bağlı olabilmektedir. Tür çeşitliliğinin fazla olması nedeniyle oldukça değişkendirler. Ayrıca çoğu gıda gibi tüketimden önce kullanılan kurutma, kaynatma veya kızartma gibi hazırlama ve işleme yöntemleri de besin kompozisyonunu etkileyebilmektedir. Ayrıca böcekler iyi bir protein ve mikro kaynağı olarak teşvik edilmekte ve gelişmekte olan ülkelerde yenilebilir böceklerin üretimi Birleşmiş Milletlerin Gıda ve Tarım Örgütü tarafından desteklenmektedir. Yenilebilir böcek proteini aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) temel amino asit gereksinimlerini de karşılar ve bitki bazlı proteinden daha fazla sindirilebilmekt, hayvan bazlı proteinden ise sadece biraz daha az sindirilebilmektedir.
Çoğu ülkede, özellikle batı ülkelerinde, böcek yemek çoğunlukla sakıncalı olarak değerlendirilmektedir. Buna rağmen bazı bilim insanları böceklerin sürdürülebilir bir besin kaynağı olma potansiyeline sahip olduğuna inanmaktadır. Böcek bazlı protein tozu üretiminin, geleneksel protein açısından zengin gıdalara göre daha çevre dostu olması beklenilmektedir. Yenilebilir böcek proteinlerinin potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için böcek yetiştirme ve hasadının optimize edilmesi bu nedenle kritik öneme sahiptir.
Böcek türlerine, yetiştirme yöntemlerine ve kullanılan işleme tekniklerine bağlı olarak protein içeriği ve işlevselliğine ilişkin veriler büyük ölçüde farklılık göstermektedir. Bu nedenle, gelecekteki araştırmalar, gıda formülasyonu için ideal olan, iyi fonksiyonel özelliklere sahip, uygun maliyetli ve çevresel açıdan sürdürülebilir olan böcek proteini izolatlarının üretilmesi için en iyi işleme koşullarının belirlenmesine odaklanmalıdır.
Kaynakça:
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780081007228000115?via%3Dihub
- H C D Tuhumury 2021 IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 883 012029 doi:10.1088/1755-1315/883/1/012029
Yazar: Bassma BOUANANI