Araştırma
Kuş Evrimine Dair En Son Tüy İpucu: Uzun Bacaklı Dinozor Türü
Yeni keşfedilen Fujianvenator prodigiosus adlı erken kuş benzeri dinozor türü, dinozorların kuşlara evrimsel geçiş hikayesini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak önemli bilgilere sahip. 6 Eylül'de Nature dergisinde yayımlanan bir çalışma, bu ilginç yaratığı tanımladı. Kuşlar, Geç Jura döneminde (yaklaşık 161 milyon ila 146 milyon yıl önce) teropod dinozorlardan türemişlerdir, ancak Avialae olarak adlandırılan modern kuşları içeren kladın erken evrimi hakkında çok fazla bilgiye sahip değiliz. Bu, Jura döneminden gelen fosillerin sayısının sınırlı olmasından kaynaklanmaktadır. Örneğin, Kuzeydoğu Çin'deki Yanliao Biota paleontolojik alanı veya Almanya'daki Solnhofen Kireçtaşları gibi önemli bölgelerde bilinen hiçbir avialan fosili yoktur. Bu da, kuşların Cretaceous dönemindeki en eski kaydından önce yaklaşık 30 milyon yıl süren bir boşluğa işaret ediyor.
Jura dönemi avialanları, kuşların kökenini anlamamız için kritik bir öneme sahiptir ve bu gizemli grup, kuşların nasıl evrildiğini anlamamız için önemlidir. İşte bu noktada, 148 ila 150 milyon yıl önce yaşamış olan Fujianvenator prodigiosus adlı avialan teropodun fosilleşmiş kalıntıları devreye giriyor. Bu tür, soyu tükenmiş avialanlarla ve Cretaceous döneminde yaşamış olan kuş benzeri troodontidler ve raptorlara benzeyen teropod dinozorlarıyla bazı fiziksel özellikleri paylaşmaktadır. Bu karışık özellikler, erken kuş evriminde vücut yapıları ve işlevde farklı evrimsel değişim hızlarının etkilerini göstermektedir, bu da evrimsel mozaizmin bir örneğidir.
Çin Bilimler Akademisi'nin Pekin'deki Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology (IVPP) ve Fujian Institute of Geological Survey (FIGS) tarafından gerçekleştirilen bu ortak araştırma, Fujian eyaletinin Zhenghe İlçesi'nde bulunan fosil kalıntılarını inceledi. Araştırma ekibinin bir üyesi ve paleontolog olan Min Wang, "Karşılaştırmalı analizlerimiz, erken avialan hattında vücut planlarında belirgin değişikliklerin meydana geldiğini gösteriyor ve bu değişiklikler büyük ölçüde ön bacaklardan kaynaklanıyor ve sonunda tipik kuş bacak oranına yol açıyor" açıklamasını yaptı. Ancak Fujianvenator, bu ana yoldan saparak tuhaf bir arka bacak yapısına evrilen garip bir türdür.
Geç Jura-Erken Kretase döneminde, güneydoğu Çin'de magma hareketinin neden olduğu yoğun tektonik aktiviteler yaşanmıştır. Bu, Fujianvenator'un bulunduğu yer dahil olmak üzere derin çukurların oluşmasına neden oldu. Fujianvenator prodigiosus muhtemelen günümüzdeki bıldırcın büyüklüğündeydi ve uyluğunun iki katı uzunluğunda bir alt bacağı vardı. Bu, bu kuşun ya yüksek hızda koşabilen ya da uzun bacaklarıyla sulu alanlarda yaşayan bir tür olduğunu ve muhtemelen bataklık bölgelerde yaşadığını göstermektedir. Bu yeni bulgu, diğer erken avialanlarla karşılaştırıldığında, daha çok ağaçlarda ve gökyüzünde yaşadığı düşünülenlerin aksine, farklı bir yaşam tarzına işaret ediyor.
Fujianvenator'un kalıntıları, kaplumbağalar ve ışın yüzgeçli balıklar gibi sucul ve yarı sucul türlerin baskın olduğu çeşitli omurgalı fosiller arasında bulundu. Bu fosil koleksiyonu Zhenghe Fauna olarak adlandırıldı. Bu çeşitlilik, Fujianvenator'un bulunduğu zamanda Late Jura'daki Kuzeydoğu Asya ekosistemlerinin anlayışımızdaki önemli bir boşluğu dolduruyor ve ekip Zhenghe ve çevresini keşfetmeye devam etmeyi planlıyor.
Kaynak: .popsci.com