Gıda
İNSAN BAĞIRSAK MİKROORGANİZMALARI İŞLENMİŞ GIDALARI DAHA SAĞLIKLI HALE GETİREBİLİR
Cell Host & Microbe’de yayınlanan bir araştırmaya göre, insan bağırsak mikroorganizmalarının yaygın bir MRP ürünü olan kimyasal fruktoselisini zararsız yan ürünler haline getirebildiğini göstermektedir. Fruktoselisin, işleme sırasında oluşan “Maillard Reaction Products” adlı kimyasal sınıfındadır. Bu kimyasalların bazıları zararlı sağlık etkileriyle ilişkilendirilmiştir. Araştırma bulguları spesifik bağırsak flora bakterilerinin vücuda alınan işlenmiş gıdaları daha sağlıklı hale getirebileceğini söylemektedir. Çalışma, steril koşullar altında büyütülmüş insan bağırsağı florası verilmiş ve işlenmiş gıda bileşenleri içeren diyetle beslenen farelerde yapılmıştır.
Modern diyet bileşenlerinin sağlıksız olabilecek bileşenlerinin parçalanması da dahil olmak üzere bağırsak mikroorganizmaları tarafından nasıl metabolize edildiğine dair daha derin bir fikir vereceği düşünülmektedir. İnsan bağırsak mikrobiyomlarının zararlı gıda kimyasallarını zararsız yan ürünlere nasıl metabolize ettiklerini belirlemenin tanımlamasına yönteme ihtiyaç bulunmaktadır.
İnsan bağırsak mikrobiyal florası için gıdalar kimyasal topluluğu olarak görülmektedir. Bu kimyasal bileşiklerin bazıları, bağırsakta yaşayan mikroorganizmalarda olduğu gibi insan sağlığı üzerinde de faydalı etkilere sahiptir. Örneğin, “Gordon” isimli bilim insanının geçmiş çalışması bağırsak mikrobiyomunun bebeğin erken gelişiminde, sağlıklı bağırsak mikroplarının sağlıklı büyümeye, bağışıklık fonksiyonuna ve kemik ve beyin gelişimine katkıda bulunduğu hayati bir rol oynadığını göstermiştir.
Gıda işleme sağlığa zararlı olabilecek kimyasallar üretebilir ancak bu tür kimyasallar diyabet ve kalp hastalığına bağlı inflamasyonla ilişkilendirilmiştir. Araştırmacılar, insan bağırsağındaki bakteriler ve genellikle tipik bir Amerikan diyetinin bir parçası olarak tüketilen kimyasallar arasındaki kompleks etkileşimleri anlamakla ilgilenmektedir.
Bu çalışmada, araştırmacılar “Collinsella intestinalis” adlı özel bir bakterinin kimyasal fruktoselisini zararsız bileşenlere ayırdığını göstermiştir. Fruktoselisin, makarna, çikolata ve tahıllar dâhil olmak üzere işlenmiş gıdalarda yaygın olarak bulunmaktadır. Kandaki yüksek miktarda fruktoselisin ve benzeri kimyasalların, diyabet ve damar tıkanıklığı gibi yaşlanma hastalıklarının birbiri ile ilişkili olduğu söylenmektedir.
Collinsella intestinalis’i bağırsak mikrobiyal florasında barındıran fareler, yüksek miktarda fruktoselisin içeren bir diyetle beslendiklerinde bu bakteri varlığında bağırsak mikrobiyal florasının fruktoselisini zararsız yan ürünler haline getirmede bir artış gösterdiği bildirilmektedir. Gordon; bu özel bakteri suşu, bu koşullar altında büyümektedir ve bu bakterinin sayıları arttıkça fruktoselisin daha verimli bir şekilde metabolize edileceğini söylemiştir ve şöyle devam etmiştir; “Bu ilk çalışmadan edinilen yeni bilgiler; potansiyel olarak zararlı kimyasalların zararsız hale dönüştürmek, sağlığa faydalı besleyici gıdaların geliştirilmesi için belirli bağırsak bakteri türlerini kullanmak potansiyel stratejiler tasarlamak için kullanılabilir. Bunun bir sonucu olarak, mikrobiyal floranın duyarlı ya da gıda işleme sırasında ortaya çıkan bazı ürünlerin etkilerine karşı dirençli olan tüketiciler arasında ayrım yapmamıza yardımcı olabilir”.
Gordon, Wolf ve arkadaşları da Collinsella intestinalis’in familyasındaki bakterilerin fruktoselisine aynı şekilde yanıt vermediği görülmüştür. Genomları biraz farklılık gösteren bu bakteri kuzenleri, fruktoselisin bakımından zengin bir ortamda gelişmemektedir. Araştırmacılar; bilim insanlarının bazı modern gıda üretimi prosesleri sırasında üretilen potansiyel olarak zararlı kimyasal maddeleri temizlemek için ayrı ayrı mikrobiyomların spesifik yaşam şartları ve kapasitelerinin tanımlanması ve kullanılması için gelecek çalışmaların gerekli olduğunu belirtmiştir.
Bağırsak mikrobiyotamızı çalışmalarla bilim ışığında daha iyi çözümlediğimiz günlere…
“Collinsella intestinalis” artık aklımızın bir yerindesin.
Kaynak: ScienceDaily
Ceren İNCE | Gıda Yüksek Mühendisi