Araştırma
İKİ DİL BİLEN İNSANLARIN BEYİNLERİ YAŞLILIKTA DAHA SAĞLIKLI OLUYOR
İki dillilik, bir kişinin iki dili akıcı bir şekilde konuşabilmesidir.Ve görünüşe göre, sağlık açısından da pek çok faydası var.
Yaşlandıkça vücudumuz tamamen değişir. Cilt incelir, kaslar kütlesini ve gücünü kaybeder, göz merceğinin esnekliği kaybolur vb. Ancak insan beyninde de birçok değişiklik olur: nöronların sayısı azalır, birbirleriyle olan bağlantıları zayıflar ve nörotransmitterlerin seviyesi değişir.
Yeni bir çalışma, gençlikte ek bir dil öğrenmenin yaşlılıkta beyin sağlığını iyileştirmenin anahtarı olabileceğini gösteriyor.
Çalışmanın baş yazarı Yow Wei Quin “İkinci bir dil öğrenmek beyinde yaşa bağlı bilişsel gerilemeye yol açan yapısal ve işlevsel değişikliklere neden olarak konuşma, işlem hızı, hafıza ve planlama yeteneklerini etkiliyor” diyor.
Araştırma makalesinin yazarlarına göre, insan beyniyaşa bağlı değişikliklerle kendi başına başa çıkabilir. Bu, bilişsel rezerv olarak adlandırılan şey tarafından kolaylaştırılır. Bu, mevcut sinirsel bağlantıları kullanarak veya yeni sinirsel bağlantılar oluşturarak beyin performansını en üst düzeye çıkaran bilişsel eğitim yoluyla elde edilebilir.
Bu tür bir eğitim, ek bir dil öğrenmeyi de içerir. İkinci bir dil öğrenmek beyin sağlığını nasıl etkiliyor? Araştırmacılar çalışmaları için 46 genç yetişkin ve 50 yaşlı yetişkini şu kriterlere göre seçtiler: hepsi sağ elini kullanıyordu, normal veya düzeltilmiş normal görme keskinliğine sahipti, sağlıklı renkli görüşe sahipti, nörolojik veya psikiyatrik hastalık öyküsü yoktu ve en az üç yıllık örgün eğitim almışlardı.
Buna ek olarak, yaşlı katılımcılar Montreal Bilişsel Değerlendirme’nin Singapur versiyonu kullanılarak anormal bilişsel gerileme açısından taranmıştır. Her gönüllü, genel bilişsel yetenekleri ölçen dört nöropsikolojik görevi tamamlamak zorunda oldukları bir davranış testi seansından ve ardından bir MRI taramasından geçmiştir.
Elde edilen tüm verileri analiz eden bilim insanları,hem genç hem de yaşlı insanlarda erken iki dilliliğin (erken çocukluk döneminde iki dil öğrenme) ve daha iyi sosyal bilişsel performansın, bu beyin bölgelerinde daha fazla gri madde hacmi, daha fazla kortikal kalınlıkve daha fazla yüzey alanı ile ilişkili olduğunu buldu.
Özetle araştırmacılar, bir kişi ikinci bir dil öğrenmeyene kadar erken başlarsa, beyninde o kadar olumlu yapısal değişiklikler meydana geldiğini ve bilişsel işlevleri yaşlanmanın etkilerinden korumak için daha fazla bilişsel rezerv oluştuğunu açıkladılar.
Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41598-023-48710-4#Sec2