Gıda
Hamur işi beyin gelişimini kötü yönde etkiliyor!
Aşırı şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerin beyin gelişimini kötü etkilediğini belirten psikologlar, “Her türlü poğaça ve börek gibi yiyecekler hiperaktive ve dikkat eksikliği bozukluğuna tavan yaptırıyor. Şeker de verdiği aşırı enerji nedeniyle beyni olumsuz etkiliyor” dedi.
Son zamanlarda özellikle okul çağındaki çocuklarda artış gösteren dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu; genetik ve kalıtsal bir zemin üzerinde oluşan biyolojik ve psikiyatrik bir hastalıktır. Dikkat eksikliği ruhsal değildir. Dikkat eksikliği doğuştan gelen bir bozukluktur ve teşhisini mutlaka psikiyatri koyar. Çocuklar sonradan buna yakalanmıyor. Çevre faktörleri etkiler ama tamamen beyinden gelen dalgalarla ilgili bir problemdir.
Hiperaktif çocuklar zeki mi olur?
Çocukların birinde varsa yüzde 70 diğerlerine de bulaşma ihtimali olduğunu söyleyen araştırmacılar, “Erkek çocuklarda hiperaktive çok görülürken kız çocuklarda ise dikkat eksikliği daha fazladır. Çünkü aralarındaki elektriksel iletim birbirlerine tam olarak geçmeyebiliyor. Dikkat eksikliği ve hiperaktive bozukluğunda ilaç tedavisi uygulanıyor ancak tam olarak bir tedavisi yok. Çünkü genetik ve temelden geliyor. Siz istediğiniz kadar uğraşın tamamen geçiremezsiniz. Ömür boyu sürecek bir bozukluktur” açıklamasını yaptı.
Çoğu çocuk olmak üzere toplumun yarısından fazlasında hiperaktive bozukluğu olduğunu söyleyen psikologlar, şu uyarılarda bulundu; “Aşırı şekerli ve karbonhidratlı yiyecekler beyin gelişimini kötü etkiler. Her türlü poğaça ve börek gibi yiyecekler hiperaktive ve dikkat eksikliği bozukluğuna tavan yaptırıyor. Şeker de verdiği aşırı enerji nedeniyle beyni olumsuz etkiliyor. Zaten beyin hareketliyken ekstra bir şey verdiğiniz zaman ya kilo yapacak ya da çocuklarınızı hareketli yapacak. İki şekilde de zarar verecek.”
Hiperaktive bozukluğunun hiç bir zaman zekayla alakalı olmadığını söyleyen araştırmacılar; fazla zekadan da zeka geriliğinden de kaynaklanabileceğinin altını çizdi.
Kaynak: Birgün