Araştırma
Elma kabukları kan şekerinin yükselmesini engelliyor
ancak bunlar mevcut ilaçlarla nasıl karşılaştırılabilir ? Food & Function dergisinde yayımlanan son bir araştırmada, endüstriyel uygulamalar için fenolik bileşik kaynağı olarak elma kabukları incelendi.
Tip 2 diyabet (T2D), diyabet vakalarının çoğunluğunu (%90) oluşturur ve tahminler, 2045 yılına kadar 783 milyon diyabet hastası olacağını göstermektedir . Bu nedenle, diyabet ve ilgili komplikasyonlardaki yaygın artışı durdurmak için sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı davranışı gibi değiştirilebilir faktörleri içeren stratejilere ihtiyaç vardır. Bitkisel takviyeler ve bitki kaynaklı gıdalar, T2D geliştirme olasılığının daha düşük olmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Polifenoller, bitki bazlı gıdalardaki en yaygın bileşenler arasındadır. Bitkilerde antioksidan ve hayatta kalma işlevleri vardır. Bu bileşikler, anti-inflamatuar ve anti-radikal özellikleri nedeniyle metabolik ve bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. Fenolik bileşikler, aşağıdaki ana sınıflara ayrılır : fenolik asitler, tanenler, flavonoidler, lignanlar ve stilbenler.
Gıda yan ürünleri ve atıklar gibi bitki artıkları fenolik bileşikler açısından zengindir. Bu nedenle, gıda takviyeleri, nutrasötikler ve tıbbi ürünler üretmek için çıkarılabilirler. Bazı sebze ve meyvelerin kabukları yenilebilir olsa da, bunlar öncelikle gıda endüstrisindeki artıklardır. Dahası, kabuklar posadan daha fazla biyoaktiviteye sahip önemli bir fitokimyasal ve besin kaynağıdır. Ancak, Folin-Ciocalteu testi yalnızca belirli bileşenleri ölçtüğü ve şekerler ve askorbik asit tarafından müdahale nedeniyle toplam fenolikleri fazla tahmin edebileceği için, bu çalışmada 37 spesifik fenoliği tanımlayan HPLC-MS gibi tamamlayıcı teknikler daha ayrıntılı bir resim sunar.
Mevcut çalışmada araştırmacılar, yenilebilir elma kabuklarının biyoaktif fenolik bileşiklerin bir kaynağı olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırdılar. İlk olarak, Ağustos ve Ekim 2022 arasında altı çeşit taze elma topladılar.
Polifenoller, bitki bazlı gıdalardaki en yaygın bileşenler arasındadır. Bitkilerde antioksidan ve hayatta kalma işlevleri vardır. Bu bileşikler, anti-inflamatuar ve anti-radikal özellikleri nedeniyle metabolik ve bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. Fenolik bileşikler, aşağıdaki ana sınıflara ayrılır : fenolik asitler, tanenler, flavonoidler, lignanlar ve stilbenler. Çalışmada, Amarilla de Octubre kabuklarında en bol bulunan pigmentin, güçlü antioksidan etkiye sahip nadir bir antosiyanin olan delfinidin-3,5-diglukozid olduğu ve kabuklara canlı kırmızı rengini verdiği tespit edildi.
Özetle, altı çeşitten elde edilen elma kabukları fenolik bileşikler açısından zengindi ve fizyolojik konsantrasyonlarda hücresel canlılığı etkilemeden antioksidan ve antidiyabetik özellikler gösterdi. En bol fenolik bileşikler hiperozid, prosiyanidin B2 ve delfinidin 3,5-diglukoziddi.
Yerel çeşit Amarilla de Octubre, deneylerde en yüksek fenolik içeriğe ve aktiviteye sahipti ve bu da farmasötikler ve nutrasötikler geliştirmede potansiyel bir fayda olduğunu gösteriyor. Ancak, Amarilla de Octubre umut verici biyoaktivite gösterse de, etkileri yerleşik referans bileşiklerinin etkilerini aşmadı.
Bu, elma kabuğu özlerinin tip 2 diyabet ve oksidatif stresi yönetmek için birincil müdahalelerden ziyade tamamlayıcı müdahaleler olarak hizmet edebileceğini düşündürmektedir. Triterpenler gibi diğer biyoaktif bileşiklerin rolü de daha fazla araştırmayı hak ediyor.
Yazar: Bassma Bouanani
Kaynakça : https://www.news-medical.net/news/20250312/Apple-peels-beat-some-diabetes-drugs-at-blocking-blood-sugar-spikes.aspx