Araştırma
Bitkileri Mantarlardan Koruyacak Yeni Bir Malzeme Geliştirildi
Pestisit Eylem Ağı tarafından yakın bir zamanda gerçekleştirilen bir araştırma, Birleşik Krallık'ta hâlâ diğer Avrupa ülkelerinde yasaklanan 36 zararlı pestisitin kullanıldığını ortaya çıkarmıştır. Bunlardan 13'ü su kirliliği, kanser, kısırlık ve başka hastalıklarla bağlantılı olup son derece tehlikeli olarak tanımlanmaktadır.
Green Chemistry dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Nottingham Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, mahsulleri mantarlardan korumaya yardımcı olmak için geliştirdikleri bir materyalin başarılı bir saha denemesini tamamladıklarını bildirmişlerdir. Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Ökaryotik Mikrobiyoloji Profesörü Simon Avery, ‘Test malzemesi toksik değildir ancak mahsullar da dahil olmak üzere yüzeyleri mantar enfeksiyonundan korumak için mantar sporlarının bağlanmasına pasif olarak direnç göstererek çalışmaktadır. Buğdayla yapılan bu ilk saha denemesinden elde edilen sonuçlar oldukça cesaret verici ve bitki koruma için malzeme özelliklerini daha da optimize edilebilmektedir. İn vitro mikroplakalar ve yaprak bazlı analizler kullanılarak yapılan biyo-performans testiyle iki baş polimer adayı belirlenmiştir. Bunlar daha sonra sentezlerini optimize etmek ve mahsullerde kullanılabilecek bir sprey formülasyonu halinde birleştirmek için bir programa alınmıştır.’ diyerek açıklama yapmıştır.
Mantar ilaçları için geleneksel zamanlamalarla doğrudan buğdayın üzerine püskürtülen yeni deneysel ilaç, malzemenin mahsullerle nasıl etkileşime girdiğinin ilk gerçek dünya ölçeğinde örneğini ortaya koymuştur. Bu küçük denemede, iki polimer adayını farklı fungisit programlarıyla karşılaştırılmıştır.
Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlisi Valentina Cuzzucoli Crucitti, ‘Buğday, ekonomik ve beslenme açıdan en önemli tahıl ürünlerinden birisi, ancak dirençli mahsul çeşitleri ve fungisitlere rağmen verimin yüzde beş ila onunun mantar enfeksiyonları yüzünden kaybolması çözülmeyi bekleyen ciddi bir sorundur. Bulgularımız, malzemenin Septoria tritici mantarının neden olduğu mantar enfeksiyonunu %26'ya kadar önemli ölçüde azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda mahsulün kontrol grubu kadar iyi büyüdüğünü göstermektedir. Bununla birlikte, çevre, yaban hayatı ve insan sağlığı için daha güvenli görünen etkili bir alternatif sunmaktadır.’ diyerek açıklamıştır.
Saha denemesi için üniversite, bağımsız bir tarım ve çevre danışmanlığı sağlayıcısı olan ADAS ile ortaklık kurmuştur. ADAS'ta Tarımsal Mahsul Patolojisi Kıdemli Araştırma Bilimcisi Chloe Morgan, ‘Saha denemesinin sonuçları oldukça umut verici ve polimerlerin Septoria tritici'ye karşı belirli bir düzeyde etkinliğe sahip olduğunu göstermiştir. Daha fazla optimizasyonla, geleneksel fungisitlerin değiştirilmesi veya bunlarla karışım halinde uygulanması yoluyla gelecekteki hastalık kontrol stratejilerinde hayati bir rol oynayabileceklerdir. Yeni polimerler aynı zamanda fungisit direnci gelişme riskini de azaltarak ürünlerin ömrünü uzatabilmektedirler." demiştir.
Bassma BOUANANI