Araştırma
Bazı Aşılar Birlikte Daha Etkili Oluyor
Vaccines, bebeğin bağışıklık sistemini ciddi enfeksiyonlarla savaşması için güçlendiren molekülleri devreye sokar ve çıplak gözle görülemeyen bir koruma katmanı sağlar. Ancak ebeveynlerin zihninde kalan görüntü genellikle ağlayan bir bebeğin kızarmış yüzü, iğne tombul bir uyluğu deldiğinde protesto edercesine sıkılmış minik yumruklardır.
« Çok şanslıyız çünkü şu anda çocukları ciddi hastalıklardan korumak için sunabileceğimiz çok sayıda aşımız var, » diyor University College London’da çocuk sağlığı uzmanı olan Helen Bedford . Ancak her aşı ayrı enjeksiyon gerektiriyorsa, bu birkaç ay içinde birden fazla doz anlamına geliyor ve bu da bebek, ebeveynler ve sağlık hizmeti sağlayıcıları için sıkıntılı olabilir, diye ekledi.
İki veya daha fazla patojene karşı aşıları tek bir dozda birleştirmek bu sorunu aşmaya yardımcı olabilir. Bu tür bir kombinasyonun tek bir üründe ilk örneği , ilk olarak 1948’de çocukları aşılamak için kullanılan difteri, tetanos ve boğmaca (DTP) aşılarıdır. Peki bilim insanları hangi aşıların iyi bir şekilde bir araya geleceğini ve hangilerinin farklı amaçlar için çalışacağını nasıl anlıyor ?
Emory Üniversitesi’nde aşı geliştirme araştırmacısı olan Rama Rao Amara, « Birini aşıladığınızda, bağışıklık sistemini gerçekten uyarıyorsunuz » dedi . « Bu nedenle, aşırı veya yetersiz uyarımı önlemek için hangi kombinasyonların birlikte iyi çalışabileceği konusunda çok dikkatli olmanız gerekir. »
Bir karma aşı geliştirmenin ilk aşamalarında araştırmacılar, nükleik asitler, proteinler veya inaktif toksinler gibi bireysel aşı antijenlerini ve bunların tetiklediği bağışıklık tepkisini göz önünde bulundurmalıdır. Daha sonra, bir aşının tetiklediği bağışıklık tepkisinin diğer aşının bir tepkiyi tetikleme yeteneğini etkileyip etkilemediğini değerlendirebilirler. Örneğin, Amara bazı aşıların viral replikasyonu engelleyen sitokinlerin üretimini tetiklediğini ve bunun potansiyel olarak Oxford-AstraZeneca Covishield aşısı gibi bir virüs kullanarak iletim yapan diğer aşılarla etkileşime girdiğini belirtti.
Tersine, bazı aşılar diğerlerinin etkinliğini artırır. COVID-19 haberci RNA (mRNA) aşıları piyasaya sürüldüğünde, doktorlar bunların mevsimsel grip aşılarıyla birlikte uygulanmasını önerdi. Araştırmacılar, iki viral solunum yolu hastalığına karşı aynı anda aşılanan kişilerin genellikle grip karşısındaki bağışıklık tepkilerini tehlikeye atmadan COVID-19’a karşı uzun süreli antikor aracılı tepkiler gösterdiğini buldu.
İnsanların grip aşısıyla birlikte kullanıldığında COVID-19 aşı güçlendiricisini almaya istekli olması , bilim insanlarını bir COVID-19-grip aşısı kombinasyonu geliştirmeye yöneltti. Fareler üzerinde yapılan klinik öncesi çalışmalar ve insanlar üzerinde yapılan 3. Faz klinik deneyler , kombine aşının daha az yaygın influenza B’ye verilen tepkileri azaltsa da influenza A antijenlerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığını gösterdi. Amara, aşıya eklenen ve tetikledikleri bağışıklık tepkisini iyileştirmek için eklenen maddeler olan adjuvanların COVID aşısıyla birlikte kullanılmasının influenza aşısının etkinliğini artırmaya yardımcı olduğunu açıkladı.
Araştırmacılar, nükleik asit bazlı ve protein bazlı aşıların birbirlerinin bağışıklık tepkisini uyarma yeteneğini artırdığını ve bu sayede iyi bir kombinasyon aşı adayı olduklarını keşfettiler, diye açıkladı Amara. Aşılardan biri bağışıklık sistemini hazırlarken diğeri tepkiyi güçlendiriyor ve bu da gelişmiş ve uzun süreli koruma sağlıyor.
Kombinasyon aşıları güvenlik açısından titizlikle test edilir, ancak bazen enjeksiyon bölgesinde geçici ağrı veya şişmeye neden olabilir ve doktorlar bunun tam olarak hangi bileşenden kaynaklandığını belirleyemeyebilir. Ancak genel olarak, ebeveynler genellikle çocuklarının daha az enjeksiyon yaptırmasını tercih ediyor, dedi Bedford. Yaptığı bir ankette , ebeveynlerin çoğunluğu çocuklarının klinik ziyaretinde iki enjeksiyondan fazlasını yaptırmasını istemediklerini söyledi.
Bedford, bu avantajların yanı sıra, karma aşıların aşı eşitsizliklerini de azaltabileceğini belirtti. “Özellikle ebeveynlerin ve çocukların kliniğe gitmesinin zor olduğu veya aşılayıcıların ailelere ulaşmasının zor olduğu uzak bölgelerde, açıkça çok faydalı olacak çünkü tekrar tekrar ziyaret etmek zorunda kalmayacaklar.”
Yazar: Bassma Bouanani
Kaynakça: