Araştırma
Ahşap yüzeyler doğal antiviral özelliklere sahip olabilmektedir.
Ancak bazı yüzeyler, dezenfektanların yardımı olmadan bu tür bulaşma riskini azaltabilir mi?
ACS Applied Materials & Interfaces'da bildirildiği gibi ahşap, virüslerin yüzeylerde kalma süresini azaltabilen doğal antiviral özelliklere sahip ve bazı ahşap türleri, bulaşıcılığı azaltmada diğerlerinden daha etkilidir.
Koronavirüs gibi zarflı virüsler yüzeylerde beş güne kadar yaşayabilmektedir. Ancak soğuk algınlığıyla bağlantılı enterovirüsler de dahil olmak üzere zarfsız virüsler, bazı durumlarda yüzeyler dezenfekte edilse bile haftalarca yaşayabilmektedir. Önceki çalışmalar ahşabın antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olduğunu ve bu özelliklerin onu kesme tahtaları için ideal bir malzeme haline getirdiğini göstermiştir. Fakat ahşabın virüsleri etkisiz hale getirme yeteneği henüz keşfedilmemiştir.
Varpu Marjomäki ve meslektaşları, zarflı ve zarfsız virüslerin Sarıçam, Gümüş huş ağacı, Gri kızılağaç, Okaliptüs, Saplı meşe ve Norveç ladini olmak üzere altı tür ahşabın yüzeyinde ne kadar süre bulaşıcı kaldığını incelemişlerdir. Viral aktiviteyi belirlemek için, bir ahşap numunesinin yüzeyini farklı zaman noktalarında sıvı bir solüsyonla yıkadılar ve ardından bu solüsyonu, kültürlenmiş hücrelerin bulunduğu bir petri kabına yerleştirmişlerdir. Hücreleri solüsyonla inkübe ettikten sonra, virüsle enfekte olanların sayısını (varsa) ölçtümüşlerdir.
Zarflı bir koronavirüs ile yapılan deneylerden elde edilen sonuçlar, çam, ladin, huş ağacı ve kızılağacın virüsün hücreleri enfekte etme yeteneğini tamamen azaltmak için bir saate, okaliptüs ve meşenin ise iki saate ihtiyaç duyduğunu göstermiştir. Çam, beş dakika sonra antiviral aktivitenin en hızlı başlangıcını göstermiştir. Ladin ise 10 dakika sonra bulaşıcılığında keskin bir düşüş göstererek ikinci olmuştur.
Zarfsız bir enterovirüs için araştırmacılar, meşe ve ladin yüzeyleri üzerinde inkübasyonun yaklaşık bir saat içinde, meşenin başlangıçsüresinin 7,5 dakikasında ve ladin'in 60 dakika sonra enfektivite kaybına yol açtığını bulmuştur. Çam, huş ağacı ve okaliptüs dört saat sonra virüsün bulaşıcılığını azalttı, kızılağaç ise antiviral etki göstermemiştir.
Araştırmacılar, çalışma verilerine dayanarak ahşabın yüzeyinin kimyasal bileşiminin antiviral işlevselliğinden birincil derecede sorumlu olduğu sonucuna varmıştır. Viral inaktivasyondan sorumlu kimyasal mekanizmaların kesin olarak belirlenmesi daha fazla çalışma gerektirecek olsa da, bu bulguların ahşabın sürdürülebilir, doğal antiviral materyaller için umut verici bir potansiyel aday olduğuna işaret ettiğini söylemektedirler.
Yazar: Bassma BOUANANI