Çalışmada, kimyasal maddenin keşfinin "sadece kelliği tedavi etmekle kalmayıp nihayetinde yaraların iyileşmesini de hızlandırabileceği" belirtiliyor. Riverside Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılardan Qixuan Wang, “Bilimkurgu eserlerinde karakterlerin yaralarını hızla iyileştiğinde bunu sağlayanın kök hücreler olduğu fikri mevcut. Gerçek hayattaysa yeni çalışmamız bizi kök hücre davranışını anlamaya daha da yakınlaştırıyor. Böylece kök hücreyi kontrol edebilir ve yaranın iyileşmesini teşvik edebiliriz” dedi.
Düzenli ve kendi kendini yenileyen tek insan organı olması sebebiyle saç köklerini inceleyen ekip, TGF-beta adı verilen bir protein türünün saç köklerindeki kök hücrelerin bölünmesini nasıl kontrol ettiğini ve bazılarının neden ölebildiğini keşfetti.
Wang’in açıklamalarına göre TGF-betanın iki zıt rolü var. Bazı saç köklerinin yeni yaşam üretmesi için etkin hale gelmesini ve sonra da apoptozu, yani hücre ölüm sürecinin düzenlenmesini sağlıyor. Bir saç kökü kendini öldürdüğünde bile asla kök hücre deposunu öldürmüyor. Hayatta kalan kök hücreler yenilenme işareti aldığında bölünüyorlar, yeni hücre yapıyorlar ve yeni bir saç kökü oluşturacak şekilde gelişiyorlar. Bilim insanları saç kökünün kendini neden öldürdüğü hakkında hiçbir fikirleri yok. Bazı teorilere göre bu olay tıpkı hayvanların kamuflaj için veya sıcak yaz aylarında kürklerini dökmeleri ile bağlantılı olabilir.
Öte yandan bilim insanları bir saç kökü öldüğünde kök hücre deposunun varlığını sürdürdüğünü tespit etti. Çalışmanın yazarları saç kökü kök hücrelerini etkin hale getirerek saç uzamasını sağlamanın mümkün olabileceğini, ama bu konunun üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylediler.
Makale: “A probabilistic Boolean model on hair follicle cell fate regulation by TGF-ß” by Katherine Dinh and Qixuan Wang, 16 June 2022, Biophysical Journal.
DOI: 10.1016/j.bpj.2022.05.035