Röportaj
Yeni ve Özgün Yaklaşımlar
Sayın Çalışkan, sizi biraz tanıyabilir miyiz?
1982 Almanya doğumluyum. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum ve aile şirketimizde bu yıl 19. çalışma yılımı tamamladım. İkinci jenerasyon olarak şirketimizde görev yapmaya devam ediyorum.
ÇALIŞKAN Lab’ın küçük bir işletmeden sektörde öncü bir marka haline gelmesinin hikayesini bizimle paylaşır mısınız? Başarınızın arkasındaki en önemli faktörler neler?
ÇALIŞKAN CAM markamızla bilinen şirketimiz, 1983 yılında yaklaşık 30 m2’lik bir atölyede kuruldu. Yıllarca burada imalat yapmaya devam ettik- ten sonra, 2002’de Şaşmaz’daki yeni iş yerimize taşındık. Genişleyen makine parkımız ve imalat yeteneklerimizle Türkiye’de aranan bir marka olma hedefiyle çalıştık. 2009 yılında laboratuvar cihazları ithalatına başladık ve 2014 yılında kendi imalatımızı hedefleyen CLS Scientific markamızı kurduk. Bugün CLS markasıyla 7 farklı ülkeye ihracat yapıyoruz.
ÇALIŞKAN Lab olarak laboratuvar cam malzemeleri imalatı ile başladınız, ancak bugün ithalat, satış ve teknik destek hizmetleri de veriyorsunuz. Ürün portföyünüz ve imalat kapasiteniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Laboratuvar cam malzemelerine olan talep değişen laboratuvar uygulamalarıyla önemli ölçüde farklılık gösterdi. Ürün portföyümüzde temel laboratuvar cam malzemeleri, proses teknik sistemleri, kuvars cam malzemeleri ve temel laboratuvar cihazları bulunuyor.
CLS Scientific markanızla pazara sunduğunuz ürünlerden bahseder misiniz? Bu markanın yaratılma süreci ve pazardaki yeri nedir?
CLS Scientific, ithalata dayalı temel laboratuvar cihazlarının yerli üretimine olan ihtiyaçtan doğdu. Uzun yıllardır edindiğimiz ithalat tecrübesini imalata aktarma arzumuz, bu markanın ortaya çıkmasında itici güç oldu. Bugün CLS Scientific, Türkiye laboratuvar endüstrisinde bilinen bir marka haline geldi. Özellikle ürün seçimlerimiz, markamızın pazara hızlı entegrasyonu açısından büyük önem taşıyor.
ÇALIŞKAN Lab’ın yerli laboratuvar cihazları üretimindeki hedeflerinden bahseder misiniz? Türkiye’deki yerli üretime katkınız nedir?
Hali hazırda yerli üretim yapıyoruz ancak ürün grubumuzu genişleterek pazar payımızı artırmayı ve özellikle yurtdışında bir satış ağı kurarak ihracatla büyümeyi hedefliyoruz. Savunma sanayi, havacılık ve uzay sanayi gibi stratejik alanlarda yerli üretimle katkı sağlamaktayız. Ayrıca ülkemizdeki kurum laboratuvarlarına, üniversite ve Ar-Ge laboratuvarlarına da hizmet veriyoruz.
Yeni fabrikanızda yerli laboratuvar cihazları üretimi konusunda nasıl bir strateji izleyeceksiniz ve bu strateji sektörde nasıl bir etki yaratacak?
İlk hedefimiz, mevcut ürün grubumuzu çeşitlendirmek olacak. Ancak özellikle katma değeri yüksek, ÇALIŞKAN Lab ürün grubunu tamamlayacak cihazların imalatına yöneleceğiz. Pazardaki ihtiyaçları göz önünde bulundurarak yaptığımız yatırımlarla ihracatımızın artmasını bekliyoruz.
ÇALIŞKAN Lab olarak dünyaca tanınan markaların Türkiye temsilcisisiniz. Bu işbirlikleri nasıl başladı ve şirketinize katkıları nelerdir?
Her bir temsilciliğimizin şirketimize katılmasının kendine özgü bir hikayesi var. 2009’dan itibaren ithalat hızımızın artması ve ürün grubumuzun genişlemesi, çeşitli üreticilerin dikkatini çekti. JSR ile ARABLAB fuarında tanıştık, ardından Güney Kore’de MTOPS ile bir araya geldik ve 15 yıldır birlikte çalışıyoruz. Vacuubrand ve Lauda markalarıyla ise uzun yıllar süren temsilcilik ta- leplerimiz sonucunda işbirliği yapmaya başladık. Ürün grubumuzu genişletirken, üreticilerin kendi alanlarında uzmanlaşmış olmalarına özen gösteriyoruz. Temsilciliklerimizi seçerken özellikle ürün grubumuzun birbirini tamamlamasını hedefliyoruz. Bu sayede ürün satmak yerine, ürünlerin birleşimiyle sistemler üretmeyi tercih ediyoruz. Lauda, ürettiğimiz cam reaktörler ve sıcaklık kontrolünün önem arz ettiği uygulamalarda ilk tercihimizdir.
Laboratuvar cihazları tedarik sektörü için nasıl bir gelecek öngörüyorsunuz?
Cihaz tedariği geçmiş yıllara kıyasla daha kolay hale geldi. Ancak cihazları sağlamakla tüm süreç tamamlanmıyor. Yakın gelecekte müşterilerin değişen taleplerine bütünsel çözümler sunmanın, tercih edilme nedeni olacağını düşünüyorum. Bu nedenle tek tek ürün ithal etmek yerine, anahtar teslim çözümler sunmak daha etkili bir seçenek olacaktır.
Şirket olarak ileriye dönük hedefleriniz nelerdir? Yeni fabrikanızla hangi alanlarda büyümeyi planlıyorsunuz?
İlk günden beri hedefimiz pazardaki ihtiyaçları karşılamaktır. Yeni fabrikamızda Ar-Ge birimimizle ürünlerimizi geliştirme çalışmalarını sür- düreceğiz. Ayrıca proses teknik sistemler üzerine yaptığımız projeleri ileriye taşımak ve bu alanda büyümek istiyoruz.
Sürdürülebilirlik konusunda nasıl bir yaklaşım benimsiyorsunuz? Üretim süreçlerinizde çevre dostu uygulamalar kullanıyor musunuz?
Sürdürülebilirlik artık bir yaklaşım olmaktan çıkıp herkesin benimsemesi gereken zorunlu bir konu haline geldi. Bizim de belli üretim standartlarımız var ve sürdürülebilir, çevre dostu uygulamaları kullanıyoruz.
ÇALIŞKAN Lab olarak ekim ayında gerçekleşecek BIOEXPO fuarına katılacaksınız. Bu fuarın iş geliştirme açısından size ne gibi fırsatlar sunacağını düşünüyorsunuz?
BIOEXPO fuarına mevcut ticari ilişkilerimizi güncel tutmak ve yeni işbirlikleri kurmak amacıyla katılacağız. Özellikle ilaç ve kimya sanayilerinden gelebilecek talepleri ticari fırsata çevirmeyi planlıyoruz.
Özel hayatınızda neler yapmaktan hoşlanırsınız? Spesifik bir hobiniz var mı?
Mekanik işlerle uğraşmayı seviyorum. Ürün grubumuzun da mekanik yapıda olması nedeniyle, son yıllarda yeni ürün geliştirme süreçleri en büyük hobim haline geldi.
Bioexpo fuarı ile birlikte bu yıl Labmedya’daki 15. yılımız. İlk sayı hariç Labmedyanın her sayısında şirketçe bulunduk. Bu anlamda Labmedya ile birlikte büyüyoruz diyebilirim