Röportaj
Bilimsel Cihazlarda Akıllı Çözümler
Sayın Özgen, sizi biraz tanımak isteriz.Uzun zamandır kimya sektöründe yeralmanızın hikayesini bizimle paylaşırmısınız?
Üniversiteyi ODTÜ’de Kimya bölümünde okudum.2006 yılında mezun olduktan sonra Servis Mühendisipozisyonunda Terralab’da çalışma hayatıma başladım.Lisans eğitimim sırasında beni en çok heyecanlandırankonular hep analitik kimya ve enstrümantal analizalanında olmuştu. Yakın zamanda kaybettiğimiz değerlihocamız rahmetli Prof. Dr. O. Yavuz Ataman vekıymetli hocam Prof. Dr. Mürvet Volkan da bu alanayönelmemde çok etkili olmuştur.2017 yılından itibaren de şirketin yönetimini üstlenmişdurumdayım. Eş zamanlı olarak başladığım ODTÜExecutive MBA programını 2019 senesinde bitirerekişletme ve yönetim anlamında da kendimi geliştirmefırsatı buldum.
1997 yılından beri başarısını katlayanTerralab’ın kuruluş öyküsünden veçalışmalarından biraz bahseder misiniz?
Terralab sektörün deneyimli isimlerinden YüksekKimya Mühendisi Bülent Atamer tarafından 1997 senesindekurulmuştur. Firma 1997-2001 dönemindeTürkiye’nin çeşitli bölgelerindeki bayileri ile genel laboratuvarekipmanları ve sarfları alanında yürüttüğüfaaliyetlerini, 2001 senesi sonrasında daha yüksekteknoloji ürünlere yöneltmiştir. Bu da beraberindeşirketin organizasyonel yapısı ve uzmanlık seviyesiniyeniden tarif etmesini getirmiştir. Geçen süre içerisindefirmamız kendisine sektör içerisinde saygın biryer edinmiş olup, bugün 23 farklı üreticinin Türkiye tekyetkili temsilciliğini yürütmektedir. Kimyasal Analiz veÇevre Analitiği, Biyoteknolojik ve Kimyasal Prosesler,Yüzey ve Malzeme Karakterizasyonu ve Akışkan Transferiolmak üzere dört ana grubun hem özel sektörehem de akademi ile kamu kurumlarına bilimsel cihazçözümleri sağlamaktadır.Kurulduğumuz günden bu yana müşteri memnuniyetinibirincil öncelik haline getirerek müşterilerimizinsorunlarına çözüm ortağı olma bilinci ile faaliyetlerimizisürdürmekteyiz.
Birçok yurtdışı üretici firmanın Türkiyetek yetkili temsilcisi olmanızın yanındahangi sektörlere hitap ediyorsunuz? Ürünçeşitleriniz nelerdir?
Ülke genelinde 1500’den fazla kurulu cihazı olanşirketimiz; kimya, biyoteknoloji, çevre, enerji, ilaç veklinik, madencilik, malzeme ve metalürji ile tarım ve ve konularda çevresine nasıl bir katkıda bulunduğunudikkatle izlemiş ve bu doğrultuda nasıl bir fark yaratabileceğininyollarını araştırmıştır. Bu bağlamdaiçinde bulunduğu sosyal halkaların bilincinde olarak,etik kodlara bağlı, çevre duyarlılığı gelişmiş, kendisiyleberaber birincil ve ikincil dış paydaşlarının ilerlemesinide gözeten bir anlayışı benimsemiştir.
Terralab’ın imza attığı yatırımlara veyeniliklere sizin eklemek istediğiniz farklıbir proje var mı?
Sunduğumuz çözümleri müşterilerimize ve ilgilileregöstermek, farklı uygulamaları deneyimlemek veanaliz etmek amacı ile geçtiğimiz haftalarda Ankaraofisimizde yeni bir laboratuvar kurduk. Kısa bir süreiçerisinde de bu laboratuvarı faaliyete geçirmeyiplanlıyoruz.Bunun dışında, içerisinde olmaya başladığımız yenisektörler ile birlikte kongre/sempozyum/konferans/fuar gibi etkinliklere katılımımızın yıllar ile birlikteartması kendimizi geliştirmemizde çok etkili oluyor.Geçtiğimiz sene ilk defa katıldığımız ve Tüyap’ta gerçekleştirilenMaden Türkiye Fuarı’nın bu konuda çokfaydalı olduğunu düşünüyoruz. Bu sene içerisinde debir ilk olarak BioExpo’da yer alacağız.
Bir kimyager olarak sektörünün bugüngeldiği noktayı değerlendirecek olursanızneler söylersiniz? Bu anlamda ülkemizinartıları ve eksileri nelerdir?
Türkiye'de kimya sektörü, son yıllarda hızlı bir şekilde gelişmiştir. Türkiye, kimya sektöründe birçok ürününüretiminde dünya lideri konumundadır. Özellikle petrokimyasektöründe ülke, dünya genelinde önde gelenüreticiler arasında yer almaktadır. Ayrıca Türkiye'dekimya sektörünün, yüksek teknolojili ürünlerin üretimindede giderek artan bir şekilde önem kazandığını,artan ihracat potansiyeli ve üretimdeki çeşitliliği ile degeliştiğini düşünüyorum.Dışa bağımlılık konusu, Ar-Ge’ye yapılan yatırımlarınaz olmasının inovasyon gücünü sınırlaması ve doğalkaynakların hızla tüketilmesi gibi çevresel etkilerin isebu anlamda ülkemizin kimya sektöründe eksik olduğutaraflar olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
Küresel rekabetin içindeki büyük vebaşarılı bir markada yer almak, bir yöneticiolarak sizi nasıl etkiliyor? Geleceğe yönelikne tür planlarınız var?
Terralab’ın geleceğe dair hedeflerinin ilk sıralarındaelbette bizi biz yapan değerlerimizi sürdürüyor olmakvar; en başta müşterilerinin, sonrasında çalışanlarının,çözüm ortaklarının ve nihayetinde tüm paydaşlarınınmemnuniyetini gözeten, etik kodlara ve temel insanhaklarına bağlı, sürdürülebilir bir yapıyı yaşatmak.Büyüme trendimizi sağlıklı temellere oturtmak ve budoğrultuda yeni ortaklıklar kurmak, yeni pazarlaragirmek bizin için başlıca önemde. Kendi gelişimimizisağlamak için eğitim süreçlerimizi güçlendirmek vetakım çalışmasını üst seviyeye çıkaran bir organizasyonyapısına ulaşmak da elbette hedeflerimize ulaşabilmemiziçin gerçekleştirmemiz gereken adımlar.
Son olarak iş hayatınızdan geri kalanzamanınızda yapmayı hoşlandığınız birhobiniz var mı? Özel hayatınızda nasılzaman geçiyorsunuz?
3 yaşında bir kızım var, öncelik onda! Basgitar çaldığımbir müzik grubumuz var, kendi bestelerimizi yazdığımızbu grup ile düzenli olarak müzik yapmaktan çok keyifaldığımı söyleyebilirim. Ayrıca yelkenli tekne kaptanlığıkonusunda kendimi geliştirme çalışıyorum, bu alanda eğitimlere katılıyorum.