Çevre - Doğa
Türkiye'deki en büyük yangın sezonu
Türkiye bu yaz tarihinin yangın rekorunu kırdı ve en şiddetli yangın sezonunu 2021 yaz sezonu olduğu Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi’ndeki verilerde gözlemlendi. Türkiye 2021 yazını yangınlarla boğuşarak geçirdi. Tüm ülkede dayanışma ağlarını harekete geçiren, jandarma, polis gibi farklı devlet birimlerinin de aktif olarak mücadeleye katıldığı bu rekor yangın felaketinde pek çok orman alanı zarar gördü.
Orman Genel Müdürlüğü’nün tespitlerine göre 28 Temmuz – 12 Ağustos tarihleri arasında 54 ilde yaşanan 299 orman yangınla ülkede pek çok noktada aynı anda yangınlarla mücadele edildi. Doğa Koruma Merkezi’nin 26 Temmuz – 6 Ağustos 2021 arasındaki yanan alanlara dair yaptığı çalışmada ise yaklaşık olarak 160 bin hektar alanın yandığı tespit edildi. Antalya’da yaklaşık 75.000 hektar, Muğla’daysa yaklaşık 65.000 hektarlık alanın yandığı NASA tarafından sunulan VIIRS görüntüleri kullanılarak hesaplandığı açıklandı. Yani 54 il içinde Muğla ve Antalya’nın yangından en çok etkilenen iller, 45 bin hektar ile de Manavgat’ın en çok etkilenen ilçe olduğu gözlemlendi. Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi’ndeyse 2021 yılı için Türkiye’de yanan alan miktarı 183 bin hektardan fazla olduğu tespit edildi. Bu ölçümler resmi veri olarak yayınlanmış veriler olmayıp değerlendirmesi devam eden veriler. Ancak yangın çıkan noktaların sayısı ve yangınların hasarları yangın sezonları bakımından bir rekor olarak görülmesi mümkün. Bu durumda iklim değişikliği ile gelen meteorolojik şartların etkisi ise göz ardı edilemez seviyede. Önceki yıllardaki rekor orman yangınlarına bakınca, Orman Genel Müdürlüğü (OGM)’nün raporlarına göre Türkiye’de daha önce bir yılda yanan orman alanı 165 bin hektar ile 1946 yılına ait.
İl bazında yangından etkilenmiş tahmini alan büyüklüğü (ha)
Veri Kaynağı: 26 Temmuz - 06 Ağustos tarihli NASA tarafından servis edilen VIIRS görüntüleri kullanılarak hesaplanmıştır.
Türkiye’de bu yıl yaşanan rekor seviyedeki bu yangınlarla orman işletmelerinde çalışan personel ve itfaiyeciler amansız bir mücadele verdi. Ayrıca gönüllü vatandaşların, jandarma ve polisin de yoğun desteği ile yangın mücadelesi her ilde her noktada yoğun bir şekilde yapıldı. Bu süreç içinde yangında hayatını kaybeden görevli ve vatandaşlar oldu. Pek çok ormancı ise yangında alevlerin arasında kalarak tehlikeli anlar yaşadılar.
Yangın alanlarında kalan hayvanların kurtarılması için pek çok dernek ve gönüllü seferber olup alanlara akın ettiler. Fiziksel olarak gidemeyen pek çok vatandaş ise ayni ve nakdi yardım ile bu mücadeleye ülkenin dört bir yanından destek oldular.
Bu rekor yangın sürecinde pek çok çarpıtma haber, yanlış bilgi ve bilimsel olmayan yaklaşım medyada ve sosyal medya boy gösterdi. Bununla ise bilim insanları TV ve sosyal medya kanallarından açıklama yaparak mücadele ettiler.
Kaynak: https://www.bilimma.com/yangin-rekoru-turkiye-de-en-buyuk-yangin/