Çevre - Doğa
Nektarı Seven Brezilyalı Ağaç Kurbağası Bilinen İlk Polen Yayan Amfibi Olabilir
En çok bilinen tozlayıcılar kuşlar, yarasalar, arılar, kelebekler, böcekler ve bazı memelilerdir. Nektar içmek veya polenle beslenmek için çiçeklerin üzerinde dururlar ve bir noktadan diğerine hareket ederken polen tanelerini taşımaktadırlar. Bitkilerin üremelerine yardımcı olarak ekosistemlerimizi sürdürür ve doğal kaynaklarımızı korumaktadırlar. Yeni bir çalışma, kurbağaların da bu muhteşem doğa olayına katkıda bulunduklarını keşfedilmiştir.
Süt meyve ağacının kremsi meyveleri ve nektar bakımından zengin çiçekleri, Brezilya'ya özgü bir ağaç kurbağası olan Xenohyla truncata için oldukça dikkat çekicidir. Sıcak gecelerde, bu koyu renkli kurbağalar topluca süt meyve ağaçlarına gider, meyveleri ve nektarı tüketmek için birbirleriyle itişmektedirler. Bu süreçte kurbağalar yapışkan polen taneleriyle kaplanır ve bitkilere yayabilmektedirler. Araştırmacıların Food Webs dergisinde bildirdiklerine göre, ilk kez bir kurbağanın ya da herhangi bir amfibinin bir bitkiyi tozlaştırdığı gözlemlenmiştir.
Bilim insanları uzun süredir polen taşıyıcı olarak yalnızca böceklerin ve kuşların görev yaptığını düşünüyordu, ancak amfibilerin de bu işi yapıp yapmadıklarını düşünmeleri gerekmektedir. Yazarlar, Izecksohn'un Brezilya ağaç kurbağaları olarak da bilinen nektarı seven kurbağaların, çiçekten çiçeğe geçerken polen aktardıkları olasılığın yüksek olduğunu söylemektedir. Ancak kurbağaların gezegenin polen taşıyıcıları arasına katıldığını doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu da eklemektedir.
Kaynak:
doi: 10.1126/science.adi5190
https://www.pollinator.org/pollinators
https://tylerarboretum.org/animal-and-insect-pollination/
Bassma BOUANANI