Çevre - Doğa
Küresel Plastik Atık ve Emisyonları 2050'ye Kadar Azaltılabilir
Ancak yapılan simülasyonlar; üretim sınırlamaları, geri dönüşüm zorunlulukları ve altyapı yatırımları gibi politikaların bir araya getirilmesiyle plastik atıkların %90'ın üzerinde, plastik kaynaklı emisyonların ise üçte bir oranında azaltılabileceğini göstermektedir. Bu bulgular plastik kriziyle başa çıkmak için önemli bir plan sunmaktadır.
Plastik bozuldukça mikro ve nano plastiklere parçalanır ve bu Arktika'dan derin okyanus yaşam alanlarına kadar küresel ekosistemlere zarar vermesi ile beraber artan kanser riskleri, kardiyovasküler hastalıklar ve üreme sorunları gibi önemli sağlık riskleri oluşturmaktadır. Plastik yaşam döngüsü ayrıca gaz ve petrol çıkarma, üretim ve atık işleme emisyonları yoluyla iklim değişikliğini de yoğunlaştırmaktadır. Bu sorunları çözmeye yardımcı olmak için Samuel Pottinger ve meslektaşları, 2050'ye kadar küresel plastik üretimi, ticareti ve atık yönetimindeki eğilimleri tahmin etmek için yeni bir makine öğrenimi modeli geliştirmişlerdir. Bununla beraber, atıkları ve emisyonları azaltmak için sekiz olası politika müdahalesinin etkilerini simüle etmişlerdir.
Araştırmacılar, müdahaleler olmadan, yıllık kötü yönetilen plastik atıkların 2050 yılına kadar neredeyse iki katına çıkarak 121 milyon metrik tona ulaşmasının beklendiğini bulmuşlardır. Aynı zamanda, küresel plastik sisteminden kaynaklanan yıllık sera gazı emisyonlarının aynı dönemde %37 oranında artması öngörülmektedir. Ancak yazarlar ayrıca, üretim sınırı, geri dönüşüm zorunluluğu, ambalaj vergisi ve altyapı yatırımını içeren birleşik bir politika müdahale yaklaşımının kötü yönetilen plastik atığı %91'e kadar azaltabileceğini ve 2050'de plastikle ilgili emisyonları yaklaşık üçte bir oranında azaltabileceğini göstermektedirler.
Pottinger ve meslektaşları, ‘Bu sonuçlardan açıkça anlaşılıyor ki, yeterli siyasi iradeyle, yanlış yönetilen plastik atıkları önemli ölçüde azaltmak ve bununla ilişkili diğer sorunları anlamlı şekilde çözmek için yeterli teknik potansiyel vardır.’ yazarak açıklama yapmıştır.
Yazar: Bassma BOUANANI