Çevre - Doğa
Mavinin Derinliklerine Yolculuk: Okyanusun Mikropları Akıntılarla Taşınıyor
2017 ile 2019 yılları arasında gerçekleştirilen üç araştırma sırasında toplanan verilere dayanarak Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan bir çalışma, Akdeniz'in subtropikal bölgelerinde bu fenomeni inceledi. Araştırma, fitoplankton ve bakteri gibi güneş ışığına bağlı yaşayan tek hücreli organizmaların, yüzeyin altında büyümeleri için yeterli ışığın olmadığı derinliklere nasıl taşındığını açığa çıkardı.
Araştırmacılardan Freilich, "Bu mikroskobik organizmalar, boyutları nedeniyle okyanus akıntıları tarafından yakalanıp, büyüdüklerinden daha derinlere taşınabiliyorlar," diyor. "Bu süreç, okyanusun farklı bölgelerini birbirine bağlayarak kritik bir rol oynuyor."
Araştırmacılar, keşfettikleri akıntıları "invasiyonlar" olarak adlandırıyor. Bu akıntılar, küçük organizmaları toplayarak, okyanusun daha derin katmanlarında bulunan yiyecek türlerini değiştirirken, aynı zamanda su yüzeyinden önemli miktarda karbon taşıyorlar. Bu, okyanusun besin zincirindeki diğer organizmaları besler ve daha derin derinliklerdeki ekosistemin karmaşıklığını artırarak, su altında yaşam ve kimyanın nasıl işlediğini etkiler.
Tüm olarak, bu çalışma, güneşli okyanus katmanında fotosentez yoluyla organik maddeye dönüştürülen karbonun, derinlere nasıl taşındığı konusundaki geleneksel anlayışı sorguluyor. Freilich, "Bu mikropların, yüzey mikrobiyal topluluklarına benzer mikrobiyal topluluklar oluşturdukları 200 metreye kadar derin işgaller gözlemledik," diyor. "Bu, yüzey katmanlarından taşınan biyokütlenin çoğunluğunun fotosentez yapmayan mikroplardan oluştuğunu gösteriyor."
ABD, İspanya ve İtalya’dan bilim insanları, çalışma için subtropikal Akdeniz okyanusunda üç gezintiye çıktılar. Özel araçlar kullanarak su sıcaklığı, tuzluluk ve farklı derinliklerdeki küçük organizmaların bolluğu gibi özellikleri ölçtüler. Analizler, işgal örnekleri ile arka plan suları arasındaki farkları göstererek, işgal örneklerindeki mikrobiyal toplulukların yüzey mikrobiyal topluluklarına benzediğini gösterdi.
Bu araştırma, denizlerin altında gerçekleşen gizemli süreçleri ve ekosistemlerin karmaşıklığını daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Ayrıca, iklim değişikliği gibi faktörlerin bu süreçleri nasıl etkileyebileceğini anlamamıza da yardımcı olabilir. Bu keşif, gelecekteki araştırmalara ışık tutuyor ve okyanusların nasıl işlediğine dair daha geniş bir anlayış sağlıyor.
Yazar: Saliha Kaygıssız
REFERANSLAR:
- Mara A. Freilich, Camille Poirier, Mathieu Dever, Eva Alou-Font, John Allen, Andrea Cabornero, Lisa Sudek, Chang Jae Choi, Simón Ruiz, Ananda Pascual, J. Thomas Farrar, T. M. Shaun Johnston, Eric A. D’Asaro, Alexandra Z. Worden, Amala Mahadevan. 3D intrusions transport active surface microbial assemblages to the dark ocean. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2024; 121 (19) DOI: 10.1073/pnas.2319937121
- Brown University. (2024, May 2). For microscopic organisms, ocean currents act as 'expressway' to deeper depths. ScienceDaily. Retrieved May 3, 2024 from www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240502153121.htm