Çevre - Doğa
Küresel Isınma Bazı Deniz Canlılarının Yok Olmasına Neden Olabilir
Küresel ısınma giderek artan bir sorun ve eğer daha da kötüleşirse, araştırmacılar önümüzdeki yüzyılda bazı deniz canlılarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini ortaya koymuştur. Bristol Üniversitesi öncülüğünde yürütülen ve yakın zamanda Nature dergisinde yayımlanan araştırma, ilk kez, dünyanın antik tarihte önemli ölçüde ısındığı dönemde plankton adı verilen küçük okyanus organizmalarının nasıl tepki verdiğini, yüzyılımızın sonuna doğru benzer koşullar altında ne olacağının muhtemel sonuçlarıyla karşılaştırmaktadır.
Bulgular, planktonların mevcut sıcaklık artış hızına ayak uyduramadığını, bunun da beslenmeleri için bu organizmalara bağımlı olan balıklar da dahil olmak üzere deniz yaşamının büyük kesimlerini tehlikeye attığını ortaya koymuştur. Projeyi Bristol Üniversitesinde deniz ekolojisi alanında doktora çalışmasının bir parçası olarak yöneten baş yazar Dr. Rui Ying, ‘Planktonlar, deniz besin ağını ve karbon depolamasını destekleyen okyanusların yaşam kaynağıdır. Varlıkları tehlike altına girerse, benzeri görülmemiş bir tehdit oluşturacak ve deniz ekosisteminin tamamını bozarak deniz yaşamı ve ayrıca insan gıda kaynakları için yıkıcı ve geniş kapsamlı sonuçlar doğuracaktır.’ diyerek açıklamıştır.
Bu sonuca ulaşmak için araştırmacılar, planktonların yaklaşık 21.000 yıl önce son Buzul Çağı sırasında nasıl davrandıklarının ve gelecekteki iklim projeksiyonları altında nasıl davranabileceklerinin analizlerine olanak tanıyan yeni bir model geliştirmişlerdir. Çağlar boyunca var olmuş belirli bir plankton grubuna odaklanarak, modelleme çalışması benzeri görülmemiş içgörüler ve doğruluk seviyeleri sunmaktadır.
Dr. Ying, ‘Geçmiş, dünyanın gelecekte nasıl görünebileceğini anlamak için sıklıkla kullanılan bir anahtardır. Jeolojik kayıtlar, planktonların daha önce hayatta kalmak için daha sıcak okyanuslardan uzaklaştığını gösteriyordu. Ancak aynı ekoloji ve iklim modeli kullanılarak yapılan tahminler, mevcut ve gelecekteki ısınma oranının, bunun tekrar mümkün olması için çok büyük olduğunu ve potansiyel olarak değerli organizmaları yok edebileceğini gösterdi..’ ekleyerek açıklama yapmıştır.
Paris Anlaşması kapsamında 196 ülke, küresel ortalama sıcaklıktaki artışı 2°C'nin oldukça altında ve artışı 1,5°C ile sınırlama konusunda anlaşmıştır. Ancak Birleşmiş Milletler'in yeni yayınladığı bir rapor, hükümetler karbon emisyonlarını azaltmak için daha fazla önlem almazsa dünyanın 3,1°C'ye kadar ısınmayla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarmıştır.
Bristol Üniversitesinde Yer Bilimleri Profesörü olan ortak yazar Daniela Schmidt, ‘Bu çalışma, dünyanın şu anda karşı karşıya olduğu dramatik olarak hızlı iklim ve çevre değişikliklerinin oluşturduğu büyük riskleri vurguluyor. Bu endişe verici eğilimlerin kötüleşmesiyle birlikte, ekosistemlerimiz ve balıkçı toplulukları da dahil olmak üzere insanların geçim kaynakları için çok gerçek sonuçlar olacak. Bu nedenle, mesaj açıktır: Tüm uluslar küresel ısınmayı minimumda tutmak için toplu ve bireysel olarak çabaları ve önlemleri artırmalıdır.’ diyerek açıklamıştır.
Yazar: Bassma BOUANANI