Çevre - Doğa
Potansiyel Tehlikelerin Kaynağı: Buzullardan ve Permafrosttan Gelen Viral Riskler
Öte yandan, Arktik permafrostta bulunan eski virüsler, bir başka potansiyel tehdit oluşturuyor. Permafrost, yıl boyunca sürekli olarak sıfırın altındaki sıcaklıklarda kalan ve genellikle buz ve diğer donmuş materyallerle birlikte bulunan toprak tabakalarını ifade eder. İklim değişikliği ile permafrostun erimesi, bu eski virüslerin serbest kalma riskini artırıyor ve dünya genelinde ciddi bir hastalık salgınına yol açma ihtimalini taşıyor. (2) Sibirya'da izole edilen bazı virüsler, geçmişteki hastalıkların yeniden canlanma endişelerini tetikliyor.
Buzullardaki virüslerin prokaryot toplulukları üzerindeki etkileri kadar, permafrostta bulunan virüslerin genetik yapısı da endişe yaratıyor. Özellikle Arktik permafrostta binlerce yıl boyunca kalmış olsalar bile, bu virüslerin patojen olma potansiyeli, genetik izlerle belirginleşmiş durumdadır. (2)
Bilim insanları, bu iki farklı ekosistemdeki viral tehditlere karşı mücadele stratejilerini belirlemek için yoğun bir çaba harcıyor. (1) Buzul virüslerinin düşük prokaryot bolluğuna sahip sistemlerdeki adaptasyonları ile Arktik permafrostta bulunan virüslerin iklim değişikliği ve insan faaliyetleriyle tetiklenen erime sonucu ortaya çıkan risklerini anlamak, gelecekteki pandemik tehlikelere karşı birinci savunma hattını oluşturabilir. (2)
Son teknolojik gelişmeler, çevresel genomik ve biyoinformatik alanındaki ilerlemelerle birleşerek, buzulların ve permafrosttun içsel tehlikelerini anlama ve önleme potansiyelimizi artırıyor. Bilim insanları, bu potansiyel tehditlere karşı erken uyarı sistemleri oluşturmak, salgınları kontrol altına almak ve etkilenen bölgelerde izolasyon önlemleri almak için birleşik bir çaba sarf ediyor. (2)
Buzullardan ve permafrosttan gelen bu viral risklere karşı alınacak tedbirler, gelecekteki salgınları engellemede kritik bir rol oynayabilir. Bilim insanları ile Arktik Üniversitesi arasındaki iş birliği, bu tehditlere karşı küresel bir savunma hattı oluşturmayı amaçlıyor ve antik virüslerin serbest bırakılmasından kaynaklanan somut tehditlere karşı karantina tesisleri kurarak, tıbbi uzmanlık sağlama planlarını içeriyor. (2)
Kaynak:
1. Rassner, S. M. (2017). Viruses in glacial environments. Psychrophiles: from biodiversity to biotechnology, 111-131.