Çevre - Doğa
Kırmızı kar fenomeni
Araştırmacılar kırmızı kar alglerinin patlamalarının; kar erimesinin süresi ve yeni kar yağışının zamanlaması ile ilişkili olduğunu buldu.
Kırmızı algler, kar ve buz yüzeyinde yaşayan fotosentetik mikroplardır. Algler ilkbaharda çözülen kar yüzeylerinde ortaya çıkarkar ve kar yüzeyini kaplayıp kararttıkça yüzey ısınır ve kar daha hızlı erir. Alglerin bolluğu, kar derinliği ve besin mevcudiyeti gibi kar koşulları ve ayrıca yerel meteorolojik koşullar gibi faktörlerden etkilenir.
Çalışmanın baş yazarı Yukihiko Onuma, “Bu alg patlamalarının neden ve ne zaman meydana geldiğini anlamak önemlidir” dedi. Dünyadaki tüm donmuş yerlerini içeren kriyosfer, küresel sıcaklıklar arttıkça azalmaktadır. "Bu araştırmayla amacımız, kırmızı kar olaylarının yerini ve zamanlamasını ve bunların küresel kar örtüsü üzerindeki etkilerini tahmin etmeye çalışmaktı."
Araştırmacılar daha önce geliştirilmiş basit bir kar algi modelini aldılar ve kar yağışı ve gün ışığı uzunluğu gibi alg oluşumunu etkileyen ek faktörleri de dahil ettiler. Yeni modeli dünya çapında 15 siteden alınan gerçek verileri kullanarak test ettiklerinde iyi performans gösterdiğini gördüler.
Ekip daha sonra küresel bir kar algi simülasyonu oluşturmak için kar yosunu modelini bir kara yüzeyi modeline dahil etti. Onuma, "Simülasyon, daha önce meydana gelen yerlerde alg patlamalarını öngördü. Ayrıca erime mevsimi boyunca yeni kar yağışının algleri kapsayabileceğini biliyoruz. Simülasyonda alglerin açma zamanlamasını, kar örtüsünün ne kadar süre devam ettiğini ve mevsim boyunca taze kar yağışının zamanlaması ile yakından ilişkili olduğunu bulduk" dedi.
Kar örtüsünün küresel olarak azaldığı göz önüne alındığında, bu yeni model gelecekteki kırmızı kar algi oluşumlarını ve bunların bu önemli küresel yaşam alanı üzerindeki etkilerini tahmin etmek için değerli bir araç olacak.
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2021JG006339