Çevre - Doğa
Hava kirliliği çiçeklerin kokusunu değiştirerek tozlaşmayı azaltıyor
Yeni bir araştırma, hava kirliliğinin çiçeklerin kokusunu değiştirip arıların ve kelebeklerin tozlaşma kabiliyetini kısıtlayabileceğini gösterdi. Araştırmacılar dizel egzozlardan yayılanlar gibi yaygın hava kirleticilerinin varlığının tozlaşma seviyelerini yüzde 31'e kadar azalttığını tespit ettiler. Çalışma hava kirliliğinin doğal çevredeki bu kritik süreci olumsuz yönde nasıl etkilediğini ortaya koyan ilk araştırma oldu.
Reading Üniversitesi'nden projeyi yöneten Dr. Robbie Girling, "Daha önceki laboratuvar çalışmalarımızdan dizel egzozunun polen taşıyıcı böcekler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini biliyorduk, fakat hava kirliliğinin sahada tespit ettiğimiz etkileri beklediğimizden çok daha çarpıcıydı" dedi.
Çalışma, yaygın hava kirleticilerinin seviyesinin arttığı bölgede yüzde 70'e kadar daha az polen taşıyıcı olduğunu tespit etti. Çiçek kokusuyla reaksiyona girebilen maddeler olan dizel egzoz dumanı ve ozon seviyesinin yüksek olduğu durumlarda çiçek ziyaretleri yüzde 90'a varan seviyelerde geriledi. Toplamda ise genel tozlaşma yaklaşık üçte bir oranında azaldı.
Reading Üniversitesi'nden Dr. James Ryalls, “Bulgular endişe verici çünkü bu kirleticiler çoğumuzun her gün soluduğu havada yaygın bulunuyor. Bu kirleticilerin sağlığımıza zararlı olduğunu biliyoruz. Polen taşıyıcılarının sayılarında ve tozlaşma faaliyetinde gördüğümüz önemli azalmalar, bağlı olduğumuz doğal ekosistemler için de açık sonuçlar olduğunu gösteriyor” dedi.
Çalışmanın ortak yazarı Dr. Christian Pfrang atmosfer kirliliğin bu etkisinin "gıda üretimi ve doğal çevremizin dayanıklılığı için doğrudan sonuçları" olduğunu ekledi.
Çalışma: Researchgate