Çevre - Doğa
Deprem Sırasında Güvende Kalın
Deprem, dünya genelinde sıkça yaşanan doğal afetlerden biridir ve ciddi tehlikeler içerebilir. Bu nedenle, deprem sırasında nasıl güvende kalmanız gerektiğini bilmek ve doğru davranışları sergilemek hayati bir öneme sahiptir.
Çök Kapan Devam et
- Deprem sizi yere düşürmeden önce ellerinizin ve dizlerinizin üzerine çökün . Bu pozisyon sizi düşmekten korur ancak gerektiğinde hareket etmenize de olanak tanır.
- Başınızı ve boynunuzu (ve mümkünse tüm vücudunuzu) sağlam bir masanın altına KAPATIN . Yakınlarda barınak yoksa, bir iç duvarın yakınına veya üzerinize düşmeyecek alçak mobilyaların yanına inin ve başınızı ve boynunuzu kollarınız ve ellerinizle örtün.
- Sarsıntı durana kadar sığınağınıza (veya başınıza ve boynunuza) TUTUN. Sarsıntı onu değiştirirse sığınağınızla birlikte hareket etmeye hazır olun.
İçerideyseniz içeride kalın
Deprem anında dışarıya veya başka odalara koşmayın. Olduğun yerde kalırsan yaralanma ihtimalin azalır.
Yaralanma olasılığınızı azaltmak için aşağıdaki önlemleri alın:
- Mümkünse, sarsıntı yoğunlaşmadan birkaç saniye önce camdan, asılı nesnelerden, kitaplıklardan, porselen dolaplardan veya düşebilecek diğer büyük mobilyalardan hızla uzaklaşın. Şömine ve bacalardan düşen tuğlalar, aydınlatma armatürleri, duvar askıları, yüksek raflar ve kapıları açılabilen dolaplar gibi düşen nesnelere dikkat edin.
- Yakınınızda varsa başınızı ve yüzünüzü düşen molozlardan ve kırık camlardan koruyacak bir şey alın.
- Eğer mutfaktaysanız, ilk sallanma belirtisinde hemen ocağı kapatın ve siper alın.
- Yataktaysanız tutunun ve orada kalın, başınızı bir yastıkla koruyun. Bulunduğunuz yerde kalarak yaralanma olasılığınız daha azdır. Yerdeki kırık camlar, yürümeniz veya yere yuvarlanmanız durumunda yaralanmalara neden olabilir.
Bir kapı eşiğinde DURMAYIN. Masanın altında daha güvendesin. Modern evlerde kapı aralıkları evin diğer bölümlerine göre daha sağlam değildir. Kapı aralıkları sizi en muhtemel yaralanma kaynağı olan düşen veya uçan nesnelerden korumaz. Depreme bağlı yaralanma ve ölümlerin çoğu, düşen veya uçan nesneler (televizyon, lamba, cam veya kitaplık gibi) veya yere çarpma nedeniyle meydana gelir.
Kıyıya yakınsanız, bırakın, örtün ve sarsıntı durana kadar tutunun
- Şiddetli sarsıntı 20 saniye veya daha uzun sürerse, deprem nedeniyle bir tsunami oluşmuş olabileceğinden derhal yüksek bir yere tahliye edin .
- Derhal 2 mil (3 kilometre) karaya çıkın veya deniz seviyesinden en az 100 fit (30 metre) yüksekte olan bir yere inin. Yetkililerin uyarı yapmasını beklemeyin.
- Trafikten, enkazdan ve diğer tehlikelerden kaçınmak için araba kullanmak yerine hızlı bir şekilde yürüyün.
Yere düşemiyorsanız, yere düşmemek için oturmaya veya oturmaya çalışın
- Tekerlekli sandalye kullanıyorsanız tekerleklerinizi kilitleyin. Tekerlekli sandalyeye güvenli bir şekilde bağlanmayan eşyaları çıkarın.
- Başınızı ve boynunuzu büyük bir kitapla, bir yastıkla veya kollarınızla koruyun. Amaç, düşmelerden veya düşebilecek veya üzerinize atılabilecek nesnelerden kaynaklanan yaralanmaları önlemektir.
- İmkanınız varsa sağlam bir masa veya sıranın altına sığının. Dış duvarlardan, pencerelerden, şöminelerden ve asılı nesnelerden uzak durun.
- Yataktan veya sandalyeden hareket edemiyorsanız battaniye ve yastıklarla örtünerek kendinizi düşen nesnelerden koruyun.
- Dışarıdaysanız ağaçlardan, telefon direklerinden, binalardan uzakta açık bir alana gidin ve orada kalın.
Yazar: ALPEREN BİÇER
Kaynak:https://www.afad.gov.tr/deprem-aninda-neler-yapmalisiniz#:~:text=Ba%C5%9F%C4%B1n%C4%B1z%C4%B1%20iki%20elinizin%20aras%C4%B1na%20alarak,durana%20kadar%20oldu%C4%9Funuz%20yerde%20kal%C4%B1n.