Çevre - Doğa
Amazonlar da son 15 yılın en büyük felaketi
Uluslararası Uzay Ajansı (Inpe) yayınladığı raporda ki resmi verilere göre Amazon yağmur ormanları son 15 yılın en büyük yok oluşunu yaşıyor. Yaklaşık 3 milyon bitkiye, çeşitli hayvan türlerine ev bir milyon insana sahipliği yapan Amazon ayrıca küresel ısınmaya karşı sahip olduğumuz doğal karbon deposu olarak büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Yayınlanan raporda son yılda yüzde 22 oranında olan kayıp 2006’daki Amazon yangınından beri en yüksek seviyede. Kaydedilen son verilere göre 2020-2021 yıllarındaki toplam kayıp 13,235 kilometrekare. 2006 yılında kaybedilen 14,286 kilometrekareden sonra ulaşılan en yüksek miktar.
Brezilya, COP26 iklim zirvesinde 2030 yılına kadar ormanların yok oluşunu durdurmak için söz veren ülkelerdendi. Amazonların yok oluşu Brezilya devlet başkanı Jair Bolsonaro döneminde arttı. Başkan Bolsonaro yağmur ormanlarında tarım ve madenciliğin yapılmasında teşviklerde bulunmuştu ayrıca 2019 yılında Uluslararası Uzay Ajansı’nı Brezilya’nın itibarını lekelemekle suçlamıştı, ancak kasım ayında Glasgow’da oluşturulan iklim konferansında Brezilya uygulamayı tersine çevirmek ve sona erdirmek için büyük bir anlaşma imzaladı. Yaklaşık 14 milyar sterlin içeren kamu ve özel fonunun bir kısmı hasarlı arazilerin onarımı ve orman yangınları ile mücadelede kullanılmak üzere gelişmekte olan ülkelere verilecek.
Greenpeace Soruşturması
Geçtiğimiz yıl içerisinde oluşturulan bir Greenpeace soruşturması, bölgedeki ormansızlaşmanın süpermarketler ve restoranlarda satılan ürünler arasındaki bağlantısını ortaya çıkardı. Soruşturmada Tesco, Asda, Lidl, Nando’s ve McDonalds’ın yok olan orman bölgelerinde inşa edilmiş hayvan çiftliklerinden bir tedarikçinin et ürünlerini aldıkları bulundu.