Arkeoloji
Yeni Keşif Evrimsel Tarihte Uzun Süreli Eksik Boşluğu Dolduruyor
En eski jibon fosili, bir grup araştırmacı tarafından bulundu ve maymunların tarihinde uzun süredir eksik olan bir evrimsel boşluğu doldurdu.
Journal of Human Evolution'da yayınlanan çalışma, kuzeydoğu Hindistan'dan Endonezya'ya kadar tropikal Asya'da bulunan 20 canlı şebek türünden oluşan hylobatid maymun ailesine odaklanıyor.
New York'ta antropoloji profesörü Terry Harrison, "Hylobatid fosil kalıntıları çok nadirdir ve örneklerin çoğu, güney Çin ve güneydoğu Asya'daki mağaralarda bulunan izole dişler ve parçalanmış çene kemikleridir. Bu yeni bulgu, hylobatidlerin fosil kayıtlarını 7 ila 8 milyon yıl öncesine kadar uzatıyor ve daha spesifik olarak, bu maymun ailesinin evrimi hakkındaki anlayışımızı geliştiriyor." dedi.
Çin'in güneybatısındaki Yunnan Eyaletinin Yuanmou bölgesinde bulunan fosil, Yuanmoupithecus xiaoyuan adlı küçük bir maymuna ait. Çalışmanın analizi, öldüğü sırada iki yaşından küçük bir çocuğun üst çenesini içeren Yuanmoupithecus'un dişleri ve kafatası örnekleri üzerinde yoğunlaştı.
Azı dişlerinin boyutunu bir kılavuz olarak kullanan Yuanmoupithecus'un vücut ağırlığının yaklaşık 6 kilogram veya yaklaşık 13 pound olduğu, günümüz şebeklerine yakın olduğu tahmin ediliyordu.
Harrison, " Yuanmoupithecus'un dişleri ve alt yüzü günümüz şebeklerininkine çok benziyor, ancak birkaç özellikte fosil türleri daha ilkeldi ve onun tüm canlı türlerin atası olduğuna işaret ediyor"dedi.
Bir saha araştırması sırasında çocuğun üst çenesini keşfetti ve bunu Kunming Zooloji Enstitüsü'nde bulunan modern jibon kafataslarıyla karşılaştırarak, onu bir hylobatid olarak tanımlayabildi. 2018'de Harrison ve diğer meslektaşlarını, Yunnan Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Enstitüsü ve Yuanmou Man Müzesi'nde bulunan önceki 30 yılda toplanan örnekler üzerinde çalışmaya davet etti.
Harrison, " Yuanmoupithecus'un kalıntıları son derece nadirdir, ancak özenle, Yuanmou fosil maymununun gerçekten de yaşayan hylobatidlerin yakın bir akrabası olduğunu kanıtlayacak kadar örnek bulmak mümkün olmuştur" diye belirtiyor.
Journal of Human Evolution araştırması ayrıca, Hindistan'dan izole edilmiş tek bir azı dişi fosiline dayanarak, daha eski bir hylobatid türü olduğu iddia edilen Kapi ramnagarensis'in, sonuçta bir hylobatid değil, daha ilkel bir hylobatid grubunun üyesi olduğunu buldu.
Harrison, "Genetik araştırmalar, hylobatidlerin yaklaşık 17 ila 22 milyon yıl önce büyük maymunlara ve insanlara yol açan soydan ayrıldığını gösteriyor, bu nedenle fosil kayıtlarında hala doldurulması gereken 10 milyon yıllık bir boşluk var. Çin'de ve Asya'nın başka yerlerinde gelecek vaat eden fosil bölgelerinin araştırılmasına devam
Makale:sciencedirect.com