Arkeoloji
Japonya'daki Hirota Halkı, Bin Yıl Önce Kafatası Şekillerini Bilerek Değiştiriyordu
Kafatası modifikasyonu sırasında bir kişinin kafası, kafatasını kalıcı şekilde deforme etmek için bastırılır veya bağlanır. Bu genellikle erken yaşlarda yapılır ve bu uygulama yazılı tarih öncesine kadar uzanır.
45.000 yıl önce yaşayan Neanderthal'lerin bebeklerinin kafalarını şekillendirdiklerine dair kanıtlar bulunmaktadır, muhtemelen hayatta kalma açısından daha iyi olduğuna inanıldığı için. Meksika'da, Maya halkı gençlerinin ruhlarını koruma amacıyla bunu yapmış olabilir. Fransa'nın batısındaki kırsal kesimlerde ise bebeklerin kafası sıkıca bağlanıp yastıkla desteklenerek kafatasını daraltma yöntemi, en son 1900'lerin başlarına kadar yaygın olarak görülüyordu. Bilim insanları bu uygulamanın genellikle grup bağlılığını belirtmek veya sosyal statüyü göstermek amacıyla yapıldığını teorilemektedir.
Şimdi, bilim insanları Japonya'nın Hirota halkının bu süreci nasıl gerçekleştirdiğine dair daha iyi bir anlayışa sahip oluyor. Hirota halkı, Yayoi Dönemi'nin sonlarında (yaklaşık olarak MS 3. yüzyıl) Kofun Dönemi'ne (MS 5. ve 7. yüzyıllar arası) kadar Japonya'nın güneyindeki Tanegashima adasında yaşamıştır. “Bu alan 1957-1959 yılları arasında kazıldı ve daha sonra 2005-2006 yıllarında tekrar kazıldı. İlk kazıdan itibaren kısa bir kafaya ve kafatasının arka kısmının, özellikle okipital kemik ve pariyetal kemiklerin arka bölgelerinin düzleştirilmiş bir deforme ile karakterize olan kalıntılar bulduk,” diyen çalışmanın yazarlarından Kyushu Üniversitesi biyolojik antropologu Noriko Seguchi açıklamasında belirtti.
Bu belirli kazı, ekibe kafatası modifikasyonunu incelemek için ideal bir nokta sağladı, ancak kafatasındaki bu değişikliklerin gerçekten kasıtlı olup olmadığı net değildi. Çalışmada, ekip kafataslarının çizimlerinin şeklini analiz etmek için 2D görüntülerin ve yüzeylerinin 3D taramalarının bir karışımını kullandı. Ayrıca, Japonya'daki diğer arkeolojik sitelerden kafatasları verilerini karşılaştırdı, bu siteler arasında Batı Yamaguchi'deki Doigahama Yayoi halkı ve Yayoi halkının avcı-toplayıcı öncüleri olan Kyushu Adası Jomon halkı da bulunuyordu. “Sonuçlarımız, Hirota bireyleri ile Kyushu Adası Jomon ve Doigahama Yayoi örnekleri arasında belirgin kafatası morfolojisi ve anlamlı istatistiksel değişkenliklerin olduğunu ortaya koydu,” diyen Seguchi, “Okipital kemikteki değişikliklerle karakterize edilen düzleştirilmiş kafa arka kısmının yanı sıra, kemikleri birbirine bağlayan kafatasının bazı bölgelerindeki çukurlar, kasıtlı kafatası modifikasyonunu güçlü bir şekilde gösteriyordu.”
Ekip hala Hirota halkını bu uygulamayı yapmaya neyin motive ettiğinden emin değil, ancak bunun grup kimliğini koruma ve belki de deniz kabuklarının uzak mesafeli ticaretini kolaylaştırmak amacıyla yapıldığına dair arkeolojik kanıtlarla desteklendiğini hipotez olarak öne sürüyor.
Kaynak: popsci.com