Arkeoloji
Renkli İskeletler Çatalhöyük’teki Gizemleri Açığa Çıkarıyor
Konya'nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük, dünyanın en eski yerleşim yeri unvanına sahip. Bu Neolitik yerleşimde kerpiç evler yer almaktadır ve evlerde üzerinde boya olan iskeletlerin yer aldığı mezarlar bulunmakta. Uluslararası bir araştırma ekibi, bölgedeki mezarlıklarda ve evlerde kullanılan pigmentlerin ilk analizini gerçekleştirdi.
8 Mart'ta hakemli bilimsel dergi Scientific Reports'ta yayımlanan bulgular, Çatalhöyük'te en çok kırmızı aşıboyasının kullanıldığını gösterdi. Hem yetişkinlerin hem de çocukların üzerinde bu renk bulundu. Zincifrenin erkeklerle, mavi-yeşilin kadınlarla ilişkili olduğu görüldü.
Uzmanlar cenaze töreniyle evin boyanması arasında bir ilişki olduğunu da düşünmekteler. Makalenin yazarlarından Marco Milella, "Bir kişiyi gömdüklerinde evin duvarlarını da boyuyorlardı" dedi.
Ayrıca bazı bireylerin iskeletlerinin topraktan çıkarılıp, etrafta bir süre dolaştırılıp tekrar gömüldüğü varsayılıyor. Bu ikinci cenaze töreninde duvar resimleri de yapılıyor. Sadece bir grup bireyin boyanarak gömüldüğü başka bir grup bireyin ise kemiklerinin dolaştırıldığı tespit edildi.
Bern Üniversitesi Biyolojik Antropoloji Bölümü'nden Milella, bireylerin neye göre seçildiğini henüz bilmediklerini söyledi. Miella, “Bu durum, bulguları daha da ilginç kılıyor. Çalışmamız bu seçimin yaş veya cinsiyetle ilgili olmadığını gösteriyor.