Arkeoloji
400'den Fazla Dişe Sahip Olağanüstü Yeni Bir Pterozor
İngiltere, Almanya ve Meksika'dan paleontologlar, bir sirke tarağının uçlarına benzeyen 400 şaşırtıcı dişle karakterize edilen olağanüstü yeni bir pterozor türü ortaya çıkardılar. Olağanüstü fosil bir Alman taş ocağında bulundu. Portsmouth Üniversitesi Çevre, Coğrafya ve Yerbilimleri Okulu'ndan Profesör David Martill, "Neredeyse eksiksiz iskelet, fosilleri güzel bir şekilde koruyan çok ince katmanlı bir kireçtaşında bulundu. Bu pterozorun çeneleri gerçekten uzun ve aralarında bir bit tarağı gibi küçük boşluklar bulunan küçük, ince, kancalı dişlerle kaplı. Uzun çene, kılıçgaga gibi yukarı doğru kıvrıktır ve sonunda kaşıkçı gibi genişler. Ağzının ucunda diş yoktur, ancak her iki çenesi boyunca gülümsemesinin arkasına kadar dişler vardır. Ve daha da dikkat çekici olan şey, bazı dişlerin uçlarında daha önce bir pterozorda hiç görmediğimiz bir kancanın olması. Bu küçük kancalar, pterosaur'un muhtemelen beslendiği küçük karidesleri yakalamak için kullanılmış olmalı." dedi.
Pterosaur, bulunduğu Bavyera, Almanya'daki kireçtaşından bilinen Ctenochasmatidae adlı bir pterosaur ailesine aittir. 18. yüzyılda ilk pterozorun buradan tanımlanmasından bu yana, bu uçan sürüngenlere ait yüzlerce kalıntının keşfedilmesi, Bavyera'daki Frankoniyen Jura ocaklarını dünyanın en zengin pterozor yerleşimlerinden biri haline getirdi. Profesör Martill, "Bu pterozorun üst ve alt çenesinde birbirinin ayna görüntüsü olan dişleri vardı. - Arjantin'de daha fazla dişi olan başka bir pterosaur var ama üst çenesinde kısa dişler ve alt çenesinde daha da uzun dişler var, bu nedenle bu yeni örnek diğer ctenochasmatidlerden çok farklı." şeklinde konuştu.
Yeni pterozorun dişleri, su içinde ilerlerken olağanüstü bir beslenme mekanizmasına işaret ediyor. Suyu hunilemek için kaşık şeklindeki gagasını ve ardından fazla sıvıyı sıkmak için dişlerini kullanarak avını ağzında hapsederdi. Hayvan, sığ lagünlerden geçerken, küçük su karideslerini ve kopepodları emerek ve sonra onları tıpkı ördekler ve flamingolar gibi dişlerinin arasından süzerek büyük ihtimalle kurcalıyordu. Bu, Balaenognathus maeuseri olarak adlandırılmıştır. Kabaca tercüme edilen bu terim filtreleme besleme tarzı nedeniyle balina ağzı anlamına gelmektedir.
Makale: link.springer.com