Arkeoloji
Jurassic Shark Fosili, Evrimsel Gerçeği Ortaya Çıkarıyor
Viyana Üniversitesi Paleontoloji Bölümü'nden paleobiyolog Patrick L. Jambura liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, kıkırdaklı balıkların daha önce düşünülenden daha fazla evrimsel değişiklik geçirdiğini ortaya koydu. Bu sonucun kanıtı, Protospinax annectans adı verilen köpekbalığı benzeri bir ışının yeni fosillerinden elde edildi ve bunlar, köpekbalıklarının Geç Jura döneminde büyük ölçüde evrimleştiğini gösteriyor. Araştırmanın bulguları Diversity dergisinde yayınlandı. Köpek balıkları, vatozlar ve fare balıkları, dinozorlardan önce gelen ve 400 milyon yıldan fazla bir süredir dünyada var olan, kıkırdaklı balıklar olarak bilinen eski bir hayvan grubudur. Ayrıca beş toplu yok oluşa da katlandılar ve fosil kalıntıları dünya çapında büyük miktarlarda bulunabilir. Bununla birlikte, kıkırdaklı iskelet vücudun geri kalanıyla birlikte çürüdüğü ve fosilleşmediği için tipik olarak yalnızca dişleri sağlam kalır.
Geçmişe eşsiz bir pencere
Bir gizem çözüldü, diğeri kaldı
Çalışmanın yazarı Jambura, Evrimi, hiyerarşik, merdiven benzeri bir sistem gibi düşünmeye eğilimliyiz; burada daha yaşlı gruplar altta, insanlar ise Dünya tarihinde çok genç bir tür olarak en üstte yer alıyor. Oysa evrim, bu ilkel temsilciler için bile hiç durmamış, tıpkı bizim gibi DNA'larındaki değişimlerle günden güne evrimleşmeye devam etmektedirler. Sürekli değişen ortamlara uyum sağlamalarının ve bugüne kadar hayatta kalmalarının tek yolu bu." şeklinde konuştu.
Kıkırdaklı balıklar bir grup olarak günümüze kadar gelebilmiş olsa da Protospinax da dahil olmak üzere çoğu tür evrimleri sırasında yok oldu. Protospinax'ın yaklaşık 145 milyon yıl önce Jura- Kretase sınırında neden tükendiği ve ekolojik olarak benzer şekilde uyarlanmış ışınlar bugüne kadar nispeten değişmeden varken neden bugün karşılaştırılabilir köpekbalığı türü olmadığı bu noktada bir sır olarak kalıyor.
Makale: mdpi.com