Arkeoloji
Soyu Tükenmiş “Maymun Lemur” Fosili İnsanlarla Şaşırtıcı Benzerlikler Gösteriyor
Çalışmanın baş yazarı Towle, Otago Üniversitesi'ndeki Sir John Walsh Araştırma Enstitüsü Diş Hekimliği Fakültesinden Dr. Ian Towle, "şaşırtıcı derecede büyük" maymun lemur Archaeolemur'un, tımar için ağzının önünde bir 'diş tarağı' olmaması gibi canlı lemurlarda görülmeyen yeni anatomik özelliklere sahip olduğunu söylüyor.
Towle, "Bu soyu tükenmiş lemurlar, bugün yaşayanlardan çok farklı. Ayrıca insanlar da dahil olmak üzere maymunlar ve maymunlarla büyüleyici benzerlikler gösteriyorlar” dedi.
American Journal of Biological Anthropology'de 8 Aralık'ta yayınlanan çalışma, 447 dişteki yontma frekanslarını diğer primatlarınkilerle karşılaştırarak Archaeolemur'un diyetini değerlendirmeyi amaçlıyordu.
Şekil olarak babunları andıran dişlere sahip bu olağanüstü soyu tükenmiş lemurlarla; ancak Neandertaller gibi fosil homininlere benzer diş yontma modelleri sunuyor.
Archaeolemur'un diş yontma modelleri, ön dişlerinde önemli kırıklar gösteren, genellikle tek bir dişte çok sayıda diş yontusu olan, ancak arka dişlerinde çok az yontma olan, yaşayan herhangi bir primatınkine benzemez.
Dr. Towle,"Benzer diş kırılma modelleri, Neandertaller gibi fosil homininlerde gözlemleniyor. Tipik olarak, Neandertallerde bu kırılma modellerinin alet kullanma davranışlarıyla ilişkili olduğu düşünülüyor” dedi.
Sonuçlar, Archaeolemur üzerine yapılan önceki araştırmalarla uyumlu, özellikle de büyük ve sağlam ön dişlerinin, sert ve katı yiyecekler içeren bir diyeti işlemek için kullanılmış olabileceğinin kanıtı.
Dr. Towle, çalışmanın, taş aletlerin Neandertal dişlerindeki yüksek kırık oranlarını mutlaka açıklamadığı yönündeki "büyüleyici olasılığı" gündeme getirdiğini düşünüyor.
Towle,"Archaeolemur benzer diş yontma kalıpları gösteriyor, ancak bu tür aletleri kullanabildiklerini veya kullanabildiklerini gösteren hiçbir kanıt yok. Nesli tükenmiş primatları incelemek, yalnızca beslenmeleri ve davranışları hakkında çok önemli bilgiler sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda kendi evrimsel tarihimizi de aydınlatıyor." şeklinde aktardı.
Kafatası ve diş şeklindeki örtüşme ve diyet ve davranıştaki potansiyel benzerlikler göz önüne alındığında, Archaeolemur'un 100 yıldan uzun bir süre önce Madagaskar'da ilk keşfedildiğinde bir maymun olduğunun düşünülmesi belki de şaşırtıcı değildir.
Makale:onlinelibrary.wiley.com