Arkeoloji
Tarihi Değeri Yüksek Bir Keşif: Antik Çocuk Mezarındaki Kolye
İnsanlar binlerce yıldır parlak aksesuarlara ve süslemelere ilgi duymuşlardır. Şimdi, antik Ürdün'deki bir çocuk mezarında bulunan yeni keşfedilen süslü bir kolye, arkeologlara Neolitik kültürlerin karmaşık sosyal yapısı hakkında içgörüler sunuyor. Kolye, açık erişimli PLOS ONE dergisinde 2 Ağustos'ta yayımlanan bir çalışmada tanımlanmıştır. Neolitik Çağ yaklaşık olarak M.Ö. 10.000'de başlamış olup Taş Devri'nin son dönemi olarak kabul edilir. Bu dönem, parlak taş araçları, avcı-toplayıcı toplulukları yerine daha kalıcı yerleşimleri ve köyleri, evcilleştirilmiş bitkileri ve hayvanları, ve oldukça güçlü kadınlarıyla bilinirdi. Beden süslemeleri (ve hala) kültürel değerleri ve kişisel kimlikleri görsel olarak ileten güçlü sembollerdi. Antik kültürleri inceleyen bilim insanları, insanların gömüldüğü değerli nesnelerden çok şey öğrenebilirler, antik Mısır'daki bir genç mumya ile bırakılan koruyucu tılsımlardan, çok önemli bir Bakır Çağı kadını ile gömülen fildişi dişlerine kadar.
Bu çalışmada, bir ekip Ürdün'deki 9.000 yıllık Neolitik köyü Ba'ja'da bulunan bir mezarın içinde gömülen sekiz yaşındaki bir çocuğun bedenini süsleyen malzemeleri analiz etti. Tahminlere göre, çocuğun M.Ö. 7400 ile 6800 arasında bir yerde öldüğü düşünülüyor. 2.500'den fazla renkli taş ve kabuk, Levant bölgesinin bilinen en eski iki büyük amber boncukları, büyük bir taş kolye ve tanımlanamayan çocuğun yanına gömülen zarif bir kabuk işlemeli annesi inci yüzük buldular.
El sanatlarını, kompozisyonu ve bu nesnelerin mekansal düzenlemesini analiz ettikten sonra, ekip bunların muhtemelen zamanla parçalanmış bir bileşik çok sıralı bir kolyeye ait olduğunu düşünüyor. Çalışmanın bir parçası olarak kolyenin fiziksel bir rekonstrüksiyonunu oluşturdular ve şu anda bu rekonstrüksiyon Ürdün'ün Vadi Musa kentindeki Petra Müzesi'nde sergilenmektedir.
Ekibe göre, bu çok sıralı kolye, bugüne kadar bulunan en eski ve etkileyici Neolitik süslemelerden biridir. Titiz çalışma gerektirdiği ve Ürdün dışındaki diğer bölgelerden malzemelerin ithal edilmesini gerektirdiği görünüyor. Bu dönemdeki cenaze töreni uygulamalarına yeni bakış açıları sunar, çünkü bu kolyenin yapılması için bir araya gelmek zorunda kalan dönemin Ba'ja topluluğu üyeleri arasındaki karmaşık sosyal dinamikleri yansıtır; bu, zanaatkarlar, tüccarlar ve böyle parçaları sipariş edecek yüksek statü sahiplerini içerir. Gelecekteki çalışmalar, Neolitik kültürün bu yönüne daha yakından bakabilir ve spektroskopi tekniklerindeki son gelişmeler, çeşitli boncukların ve değerli taşların nereden geldiğini potansiyel olarak ortaya çıkarabilir.
Kaynak: popsci.com