Hayvanlar Alemi
Pandemi Sürecinde Dünya Genelinde İnsanlar Kuşlara Yem Verme Konusunda Çok İlgi Gösterdi
COVID-19 salgınının ilk günlerinde dünya kapandığında , insanların bir yerlerde eğlence ve teşvik bulmaya ihtiyacı vardı. Netflix'te Tiger King'i izlemek veya ekşi maya yapmak veya doğada günlük yürüyüşler yapmak hızla yapılacak şey haline geldi. Şimdi bilim insanları, sokağa çıkma yasağı sırasında başka bir COVID hobisine (kuşları izlemek ve beslemek) yönelik toplu ilginin ne kadar arttığını ölçmeye başlıyor. Açık erişimli PLOS ONE dergisinde 2 Ağustos'ta yayınlanan bir çalışmada , bir araştırma ekibi Google arama dizininden alınan verileri kullandı ve karantinalar nedeniyle insanlar evdeyken 115 ülkede kuş beslemeye ilginin arttığını buldu. Çalışma, dünyadaki insan-kuş etkileşimlerine dair yeni bilgiler sunuyor.
Önceki araştırmalar, karantina sırasında yaygın kuş türlerine ve dost kuşlara olan ilginin arttığını gösteriyor. En son çalışmanın ekibi, kısıtlamalar başlamadan öncesine kıyasla COVID-19 karantinaları sırasında ve sonrasında kuş beslemeye ve yabani kuşlara küresel ve bireysel ülke ölçeğinde bir ilginin artıp artmadığını analiz etmek için Google arama verilerini kullandı. Ayrıca bir ülkedeki kuş beslemeye ilgi düzeyinin tür zenginliğiyle bağlantılı olup olmadığına da baktılar.
Çalışmanın ortak yazarı ve Avustralya'daki Griffith Üniversitesi'nden Fahri Profesör Darryl Jones, "Bu çalışma ilk olarak, bu modelin -COVID-19 kısıtlamalarına yanıt olarak kuş beslemeye artan ilginin- Güney Yarımküre'dekiler de dahil olmak üzere tüm ülkeler için geçerli olup olmadığını test ediyor" dedi . bir açıklamada . "Eğer öyleyse, COVID-19 kısıtlamaları kuş beslemeye olan ilginin küresel boyutlarını ortaya çıkarmanın bir yolunu sunuyordu ki bu tam olarak anlaşılamayan bir şey."
Bir artış olup olmadığını görmek için 1 Ocak 2019'dan 31 Mayıs 2020'ye kadar yeterli arama hacmine sahip tüm ülkeler için "kuş yemliği", "kuş yemi" ve "kuş banyosu" gibi arama terimlerinin haftalık sıklığını gözlemlediler. her ülkenin belirli tecrit döneminde (genellikle Şubat-Nisan 2020 civarında) kuşlara özel aramalarda. BirdLife International'ın ülke düzeyindeki kuş türleri hakkındaki verileri, tür zenginliğini ölçmek için kullanıldı.
Karantinadan önceki 52 haftalık bir süre boyunca, arama yoğunluğunun ortalama olarak karantinadan önceki haftalara benzer olduğunu buldular. Yaklaşık iki haftalık sokağa çıkma yasağından sonra, kuş besleme arama yoğunluğunda çarpıcı bir artış görüldü ve sonuç, kuş beslemeye ilgisi iyi belgelenmiş bir ülke olan Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan bu konulara gösterilen ilgiyi yansıtıyordu.
Kuşla ilgili arama ilgisi olmayan ülkelerde ortalama 294 kuş türü bulunurken, arama ilgisi gösteren ülkelerde ortalama 511 kuş türü vardı . Kuş besleme ilgisi için proxy ölçümü bir Google araması olduğundan, düşük gelirli ülkeler ve daha az internet erişimi olan ülkeler, kuş besleme uygulamalarına ilgi duymalarına rağmen yakalanmamış olabilir. Yazarlar, yöntemlerinin Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık dışında Kenya ve Pakistan gibi ülkelerde hala bir ilgi artışı yakaladığını belirtiyorlar. Dünya çapında ek kuş besleme hakkındaki bu bilgi, bilim adamlarının kuş topluluklarını ve göç modellerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Yazarlara göre, yabani kuşlara ek gıda sağlamak, yokluk dönemlerinde hayatta kalma ve sağlığı iyileştirme açısından faydalı olabilirken, kuş beslemenin ekolojik toplulukları değiştirebileceğini ve türlerin biyoçeşitliliği üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini düşündüren kanıtlar da var.
Jones, "Kuş besleme dünyanın diğer bölgelerinde yaygınsa, bu durum göçü ve hastalık modellerini etkileyebilir" dedi. "Kıtasal ve küresel ölçekte hem kuş hem de insan refahı üzerindeki potansiyel etkilerini daha kapsamlı bir şekilde anlamak için kuş beslemenin küresel boyutunu anlamamız zorunludur."
Ek olarak ekip, karantina sırasında kuşları beslemeye olan ilginin artmasının nedenlerinden bazılarının, boş zaman etkinliklerinin göreli maliyetlerindeki değişiklikler ve stresli olaylar sırasında doğal dünyayla bağlantı kurmanın psikolojik yararları ile ilgili olduğunu buldu.
Jones, "Doğaya dayalı diğer faaliyetlere erişim de azaltılırsa, bu kuş beslemeyi nispeten daha çekici hale getirecektir" dedi. "Ayrıca, sokağa çıkma yasağı sırasında evde geçirilen zorunlu zaman, insanların bahçelerindeki kuşları fark etme fırsatlarını artırmış ve kuş beslemeye olan ilgilerini artırmış olabilir."
Gelecekteki çalışmalar, sınırlı resmi veri toplama ile dünyanın bazı bölgelerindeki beslenme modellerini daha fazla keşfedebilir ve yerel kuş beslemenin incelendiği yerlerin kültürel ve biyofiziksel çeşitliliğini artırabilir.
Kaynak: popsci.com