Hayvanlar Alemi
Çiftlik Balıkları İçin Çevre Dostu Gıda
Soya fasulyesi işleme atık suyunun sayesinde balık yetiştiriciliği çok daha çevre dostu hale gelebilmektedir. Sıvıdaki mikroplar, şu anda çiftlik balıklarına verilen balık ununun yerini alabilecek proteinleri üretmek için kullanılmıştır.
Bir yaklaşım, biyoreaktörlerde belirli bakteri türlerinin yetiştirilmesine dayanmaktadır. Bu mikroplar, reaktörün sıvı büyüme ortamından toplanan, kurutulan ve daha sonra balık yemi olarak kullanılan, tek hücreli proteinler olarak bilinen besinleri üretmektedir. Ne yazık ki, yetiştirme ortamı pahalı olması ile beraber biyoreaktörde doğru yetiştirme koşullarını sağlamak çoğu zaman zordur. Soya fasulyesi işleme atık suyu gibi güçlü protein üreten bakteri popülasyonlarının zaten doğal olarak mevcut olduğu sıvıyı kullanmak çok daha ucuz ve daha kolay olmaktadır.
Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) ve Temasek Politeknik'ten bilim insanları, bir gıda işleme şirketinden soya atık suyu elde ederek işe başlamışlardır. Asidipropionibacterium ve Propioniciclava bakterileri açısından zengin olan bu çamurlu sıvı, 136 gün boyunca dört adet 4 litrelik biyoreaktöre yerleştirilmiştir. Bu süre boyunca düşük oksijen seviyelerinde ve 30°C sıcaklıkta tutulmuştur. Bakteriler tarafından üretilen tek hücreli proteinler daha sonra çamurdan toplanmıştır. Deneyin bir sonraki adımında, 60 genç Asya levreğinden oluşan bir grup 24 gün boyunca yarısı balık unu, yarısı tek hücreli proteinlerden oluşan bir diyet alırken, kontrol grubu ise sadece balık unu ile beslenmiştir. Bu sürenin sonunda her iki gruptaki balıkların aynı miktarda büyüdüğü tespit edilmiştir.
Aslında proteinle beslenen balıkların büyümesi daha tutarlı olmuştur. Her iki diyetin de yavru Asya levreğinin protein, esansiyel amino asit ve yağ gereksinimlerini neredeyse tamamen karşıladığı göz önüne alındığında, bu sonuç büyük ölçüde beklenilmiştir. Her iki diyette de eksik olan tek şey, gerçek hayatta eklenebilecek yeterli miktarda lizin amino asididir.
Ek bir fayda olarak, balık yeminin bu şekilde üretilmesi, atık olan bir maddenin kullanılmasını sağlayacaktır. Buna karşılık, mevcut bazı yemler, normalde insanlar tarafından tüketilebilecek gerçek soya fasulyesi küspesi içermektedir. Nanyang Teknoloji üniversitesinden Prof. Stefan Wuertz, ‘Çalışmamız, soya fasulyesi işleme atık suyunun su ürünleri yetiştiriciliği yemi için değerli bir kaynağa dönüştürülme potansiyelini başarılı bir şekilde ortaya koydu ve döngüsel biyoekonomiye geçişe katkıda bulunmuştur’ diyerek açıklama yapmıştır.
Kaynak:
Yazar: Bassma BOUANANI