Hayvanlar Alemi
Karıncaların Beyni Tehlike Sinyallerini Nasıl Algılıyor?
Rockefeller Üniversitesi'nden yazar ve nörobiyolog Taylor Hart, yaptığı açıklamada "Karmaşık toplumlara ve iletişim sistemlerine sahip tek hayvan insanlar değil" dedi. "Evrim boyunca karıncalar, diğer böceklerle karşılaştırıldığında son derece karmaşık koku alma sistemleri geliştirdiler; bu da onların farklı anlamlara gelebilecek birçok farklı feromon türünü kullanarak iletişim kurmalarına olanak tanıyor."
Araştırma, karıncaların da beyinlerinde tıpkı insanlarda olduğu gibi kendi iletişim merkezlerinin bulunduğunu ortaya koyuyor. Diğer karıncalar tarafından salgılanan tehlike sinyali veren feromonları yorumlayabilirler ve koku alma ipuçları potansiyel olarak bal arıları gibi diğer böceklerinkinden daha gelişmiştir. Daha önceki çalışmalar, arıların tek bir feromona yanıt vermek için beyinlerinin birden fazla bölümüne güvendiklerini öne sürmüştü.
Rockefeller Üniversitesi'nden ortak yazar ve evrim biyoloğu Daniel Kronauer, yaptığı açıklamada, "Karıncanın beyninde, paniğe neden olan tüm alarm feromonlarının beslendiği bir duyusal merkez var gibi görünüyor" dedi.
Bu çalışmada ekip klonal akıncı karıncaları inceledi. Tehlike sinyallerine maruz kalan karıncaların beyin aktivitesini taramak için GCaMP adı verilen özel tasarlanmış bir protein kullandılar. GCaMP kendisini kalsiyum iyonlarına bağlar ve bu daha sonra beyin aktivitesiyle birlikte alevlenir. Daha sonra floresan bir kimyasal bileşik, onları görüntülemek üzere uyarlanmış yüksek çözünürlüklü mikroskoplarda görülebilir.
Ekip, bu taramalarda karıncaların beyinlerinin yalnızca küçük bir kısmının tehlike sinyallerine yanıt olarak harekete geçtiğini gördü. Ancak karıncalar yine de anlık ve karmaşık davranışlar gösterdi. Karıncaların yuvayı boşaltması, kaçması veya yavrularını yuvadan uzaklaştırması nedeniyle bu davranışlara panik tepkisi adını verdiler.
Farklı koloni büyüklüklerine sahip karınca türleri de çeşitli mesajlar göndermek için diğer feromonları kullanırlar.
Hart, "Vahşi doğada klonal akıncı karıncaların genellikle onlarca ila yüzlerce bireyden oluşan bir koloni büyüklüğüne sahip olduğunu düşünüyoruz; bu, karınca kolonileri söz konusu olduğunda oldukça küçük" dedi. "Bu küçük koloniler genellikle alarm davranışları olarak panik tepkileri gösterme eğilimindedirler çünkü asıl amaçları kaçıp hayatta kalmaktır. Çok fazla kişiyi riske atamazlar. Klonal akıncı karıncaların kuzenleri olan ordu karıncaları, yüzbinlerce veya milyonlarca bireyden oluşan devasa kolonilere sahiptir ve çok daha saldırgan olabilirler.
Bir kolonideki karıncalar kendilerini rol ve kasta göre titizlikle organize ederler ve kolonideki farklı kast ve rollerdeki karıncaların da anatomilerinde küçük farklılıklar vardır. Araştırmacılar tutarlılığı sağlamak için aynı kast ve rolde aynı cinsiyetten klonal akıncı karıncaları kullandılar. Yalnızca kadın işçi karıncaların gözlemlenmesi, yaygın desenlerin gözlemlenmesini kolaylaştırdı.
Ekip, karıncaların rolleri, cinsiyetleri ve sınıfları arasındaki sinirsel farklılıklara dair daha net bir anlayış kazandıkça, bu, farklı karınca beyinlerinin aynı tehlike sinyallerini nasıl işlediğini çözmelerine yardımcı olabilir.
Kaynak: courthousenews.com