Sağlık
Hazır reçellerdeki tehlikeye dikkat!
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin hazır reçellerdeki glikoz- fruktoz şurubu tehlikesini anlattı.
Prof. Dr. Fatih Gültekin ürün alırken etiket bilgilerine göz gezdirilmesini söyleyerek hazır reçellerde içerisinde fruktoz ve glikoz şurubu yerine şeker pancarından elde edilen şekeri bulunduranların tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
“Şeker zehirdir, meyve içindeki fruktoz zehirdir”, kesinlikle yenmemelidir yaklaşımına katılmadığını belirten Gültekin, “Bilimsel verileri doğru okumak gerekiyor. Bir miktar şeker yenebilir, miktarı önemlidir. Reçel tüketilebilir, ancak tüketilen miktarı abartmamak kaydıyla.” dedi.
Doğal şeker kullanılmış ev yapımı reçellerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Gültekin, hazır işlenmiş gıda yerine işlenmemiş gıdaların tercih edilmesini hazır gıdaları almak durumundaysak fruktoz veya glikoz şurubu yerine, şeker (diğer isimleriyle pancar şekeri, çay şekeri, beyaz şeker, sukroz veya sakkaroz) kullanılmış ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
“Tercihiniz ev yapımı reçeller olsun”
Gültekin, içeriği ev yapımıyla aynı olan reçellerin de tercih edilebileceğini fakat bu tür hazır reçellerin yok denecek kadar az olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
“Evde yaptığımız şekerlerde toz şeker ve meyve bulunuyor. Bazı türlerine limon suyu veya limon tuzu ilave ediliyor. Hazır reçellerde ise bunlara ilave olarak glikoz şurubu, fruktoz şurubu, kıvam artırıcı pektin, antioksidan askorbik asit ve koruyucu sodyum metabisülfit bulunabilmektedir. Bu katkı maddelerinin bir kısmı veya hepsi bulunabildiği gibi, hiç biri de bulunmaya bilir. Üretici firmaların tercihine göre değişmektedir. Dolayısıyla bizim tercihimiz ev yapımı reçellerdir.”
“Metabolik hastalıklara davetiye çıkarıyor”
Pancar veya şeker kamışından elde edilen çay şekeri yani diğer isimleriyle sukroz veya sakkaroz ile nişasta bazlı şekerler arasında kimyasal fark olduğunu söyleyen Gültekin, şöyle dedi: “Nişasta bazlı şeker demek nişastadan elde edilen şeker demektir. Nişasta kaynağı olarak buğday, patates, pirinç ve mısır gibi nişastadan zengin bitkiler kullanılır. Yaygın olarak mısır kullanıldığı için ise mısır şurubu denilmektedir. Bunlar toz şeker gibi katı olmayıp bal gibi akışkan olduğundan şurup kelimesi kullanılır.”
“Glikoz ve fruktoz şurupları şekere göre ucuz olduğu için birçok üründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunların kullanıldığı hazır gıda tüketimi de fazla beslenmeye paralel olarak artmaktadır. Bunların fazla tüketilmesi ise gerek içerdikleri kalori değerinden ve gerekse fruktozunmetabolik özelliklerinden dolayı obezite ve diyabet başta olmak üzere birçok metabolik hastalığa yatkınlığı artırmaktadır.”
“Tuzlu ürünlerde de kullanılmakta”
Glikoz ve fruktoz şuruplarının tatlı ürünlerde daha yaygın olmakla birlikte tuzlu ürünlerde de olduğunu belirten Gültekinmısır şurubu kullanılan ürünleri şu şekilde sıraladı “ Kola, enerji içeceği, meyveli gazoz, meyve aromalı maden suyu, meyve nektarı, meyveli içecek, meyve aromalı içecek, meyveli kek, tatlı ve tuzlu bisküvi türleri, salep, reçel ve marmelat, yumuşak jöle ve meyve aromalı şekerlemeler, sakız, krem şanti, acılı ve acısız ketçap, mayonez, nar ekşili sos vs.”