Sağlık
ÇAĞIMIZDAKİ STRESE BAĞLI SIK KARŞILAŞILAN SORUN: BRUKSİZM
Diş sıkma alışkanlığının iki ana sebebi olabilir. Bunlardan ilki stres; ikincisi ise kapanış bozukluğudur. Peki diş sıkma alışkanlığının sonucu olarak ne gibi olumsuz durumlarla karşı karşıya gelebiliriz?
1)Diş sıkmaya bağlı diş yüzeylerinde anormal aşınma, sızlama, çatlak hatta bazen kırıklar bile görülebilir 2)Sabahları geçici olarak meydana gelen çene kaslarında ağrı ve yorgunluk, başağrısı, uyku sırasında diş gıcırdatmaya bağlı sabah meydana gelen çene kitlenmesi görülebilir. 3) Hatta bazı bireylerde eklemden gelen çiğneme ve çeneyi açıp kaparken gelen sesler ve buna bağlı eklemde aşınma görülebilir.
TEDAVİBruksizmde klinik olarak yapılan müdahalenin amacı; dişleri korumak, gıcırdatmayı azaltmak, çene ve baştaki ağrıyı hafifletmek, uykunun kalitesini geliştirmektir. Bruksizmin tedavisinde henüz etkili bir tedavi yöntemi bulunamamıştır.
Bruksizmin tedavi edilmesinde diş hekimine büyük görev düşmektedir. Bruksizm tanısı konmuş hastalara iyi bir ağız hijyeni, uyku düzeni ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmeleri öğütlenmeli, ağız ve yüzdeki yapıların daha fazla zarar görmesini engellemek için düzenli kontrol yaptırmalarını tavsiye edilmektedir. Bruksizmin sebebi çeşitli olduğundan tedavisinde de tek bir tedavi seçeneği yeterli olmayacaktır. Kişiye göre etken bulunup, ortadan kaldırılarak doğru tedavi yöntemleri seçilmelidir.
Diş sıkma tedavilerinin amacı; dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan “GECE KORUYUCULARI”, diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olamayabilmektedir.
Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir. Bu tedaviler; stres terapisi, rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamalarıdır.
Gece plağının yanı sıra günümüzde diş sıkma tedavilerinde en çok kullanılan yöntemlerden biri de botoks uygulamalarıdır. Botoks sayesinde fazla güçlenen çene kaslarının güçleri sınırlandırılmakta ve çene kitlenmesinin önüne geçilebilmektedir.